Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Stotine volontera i deseci tona robe!

Kao i nebrojeno puta dosad, Međimurci su iskazali svoju humanost. Protekli tjedan, u samo nekoliko dana, za žrtve poplava u Slavoniji donirali su humanitarne pomoći i više nego je bilo potrebno. Društva, udruge, pojedinci, rijetko tko se nije odazvao, a ponajviše je prikupljeno putem Gradskog društvo Crvenog križa Čakovec.
Njima je već u srijedu iz srodnog društva iz Vinkovaca javljeno da odjeće i obuće, izuzev dječje i donjeg rublja, imaju dovoljno, a ubrzo je Crveni križ uputio i apel da građani više ne donose ni hranu niti vodu.
Djelatnike i volontere Društva u Ulici kralja Tomislava posjetili smo za kratkog predaha za ručak, no, i „brzi“ obrok bio im je isprekidan s obzirom da su gotovo doslovce iz minute u minutu stizali građani s kutijama punima odjeće, obuće, prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština… Čitavu akciju koordinirala je predsjednica Nada Špoljarić.
- Tako je od početka tjedna. Radimo u smjenama, srećom, ima nas dosta, javilo nam se više stotina volontera koji su na više lokacija diljem Međimurja. Pomoć su ponudile i brojne tvrtke. Sečan iz Ivanovca na raspolaganje nam je stavio 25-tonski šleper, Agromeđimurje d.d. jabuka koliko stane u kamion, OPG Blažeka iz Donjeg Kraljevca svoju hladnjaču i kombije, slično kao i poduzeća K-ganesa i ATP Mirkec.
Također, Javna vatrogasna postrojba Čakovca ustupila nam je svoja vozila po potrebi, kao i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, rekla je kratko predsjednica, pohitavši dalje za obvezama.
Na ograničenom novinskim prostoru nemoguće je spomenuti sve koji su pomogli na bilo koji način, no, Gradsko društvo je popis svih objavilo na svojoj internet stranici. Posebno su ih, ističu, ganuli mladi ljudi koji tek ulaze u “ozbiljan” život, no, duboko proživljavaju sudbinu poplavljenih, pa zatim mladi par koji je, da bi se uključio u pomoć, odgodio svoje vjenčanje, Vukovarci koji su u isto skladište davno dolazili po pomoć, a sad oni doniraju potrebitima i još mnogo toga…
U petak je Gradsko društvo Crvenog križa objavilo i popis onog što je još potrebno: tanjuri za jednokratnu upotrebu i pribor za jelo, ručnici, deterdženti za rublje, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, baterijske lampe, zaštitne maske, sprejevi protiv komaraca, metle, četke, gumene čizme, rukavice.
Pravi razmjeri katastrofe bit će vidljivi tek kad se voda u potpunosti povuče i kad počne obnova. I tada će se, vjerujemo, Međimurci ponovo iskazati.
U vrijeme našeg boravka u Crvenom križu svoju su „šihtu“ marljivo odrađivali djelatnici i volonteri (na fotografiji) Ivanka Novak, Ljerka Čanadi, Sanela Gumbarević, Monika Kodba, Aleksandar Vidačić, Nikola Dragosavac, Nada Špoljarić, Sanja Goleš i Željko Kamenar.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3083