Arhiva 09.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Strahoninska koalicija 7 stranaka tvrdi: Lehkec je pobjednik već u 1. krugu

Izvanrednu konferenciju za novinare danas (ponedjeljak) su ispred zgrade općinske uprave u Strahonincu održali predsjednik Županijskog odbora HSS-a Zoran Vidović, kandidat te stranke za načelnika općine Franjo Lehkec te kandidat za njegovog zamjenika Josip Šipek (HNS). –Pri zbrajanju i utvrđivanju rezultata jučerašnjih prijevremenih izbora za načelnika i Općinsko vijeće, Općinsko izborno povjerenstvo napravilo je pogrešku, konstatirali su.

 

-Što se nas tiče stvar je riješena. Franjo Lehkec, osvojio je 50.23 posto, a ne kako je utvrdilo povjerenstvo 49.68 posto, kazao je Vidović. Naime, kako tvrdi, Povjerenstvo je pri zbrajanju glasova, odnosno utvrđivanju postotaka koje su osvojili načelnički kandidati pribrojilo i nevažeće listiće čime je umanjilo postotak glasova koje je osvojio Lehkec (49.68 posto prema Općinskom izbornom povjerenstvu), a  što nije u skladu sa zakonom. Argumentirajući tvrdnju o Lehkecovoj pobjedi već u 1. krugu predstavnici koalicije 7 stranaka predvođenih HSS-om pozivaju se na odluke Ustavnog suda RH iz 1995. godine te iz siječnja ove godine (predsjednički izbori)  prema kojima se rezultati glasovanja utvrđuju na temelju samo važećih glasačkih listića; dakle onih koji sadrže valjani glas birača. Nevažeći glasački listići, a u skladu sa zakonskim odredbama, nemaju ulogu u određivanju rezultata izbora.  Zanimljivo je, da kako tvrde, Općinsko izborno povjerenstvo nije „pogriješilo“ pri utvrđivanju rezultata za Općinsko vijeće gdje je nevažeće listiće izuzelo. 

 

Vidović, Lehkec i Šipek najavili su podnošenje žalbi Županijskom i Državnom izbornom povjerenstvu te Ustavnom sudu te ujedno pozvali i općinski SDP, odnosno kandidatkinju Sanju Krištofić da priznaju „stanje stvari“. Time će, poručuju, ujedno uštedjeti dodatnih 200.000 kuna koliko će stajati još jedan krug izbora. Zahvalivši biračima na ukazanom povjerenju Lehkec je ujedno istaknuo da su rezultati još jednom pokazali da potrebe za prijevremenim izborima.  Hoće li biti 2. kruga izbora ili će „više instance“ odlučiti u korist argumenata koalicije, bit će poznato idućih dana.

Izvor: 3124