Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ŠTRAJK MEDICINSKIH RADNIKA U ČAKOVCU: Ne tražimo veće plaće!

U srijedu, 18. rujna, u 7 sati započeo je štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara, članica i članova Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Od navedenog datuma, do ispunjenja zahtjeva, štrajk je nastavljen do zaključenja ovog broja novina, a u petak su štrajkaši akcijom “5 do 12” opovrgnuli izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića da je tek simboličan postotak njih obustavio rad. U štrajku u Čakovcu je 90 posto medicinskih sestara.
- U Čakovcu je u štrajku 95 posto liječnika! Ministre, nadamo se da vam ova slika pomaže spoznati odlučnost čakovečkih liječnika, sestara i tehničara u borbi za naše dostojanstvo - poručila je u petak sa skupa “5 do 12” mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med., predsjednica Štrajkaškog odbora u Međimurskoj županiji.
Ministrove izjave ovdašnji liječnici ocjenjuju kao medijsku manipulaciju te štrajkom nastavljaju tražiti potpisivanje kolektivnog ugovora. Jedan od razloga štrajka je “mini kolektivni ugovor” kojim su plaće u zdravstvu znatno smanjene i koji je potpisao samo jedan od tri sindikata u zdravstvu - onaj koji vodi Spomenka Avberšek, u petak stavljena u kontekst množine nazvane “prodane duše koje svojim potpisom ukidaju prava i smanjuju plaće članovima svojeg sindikata”.
- Razlog štajka je i nedostatak socijalnog dijaloga i Vladino neuvažavanje nas kao partnera, odugovlačenje pregovora prilikom sklapanja kolektivnog ugovora, neplaćanje prekovremenog rada. Prekršen je i sporazum s Vladom prema kojem se plaće u 2013. godini neće smanjivati, a one su nam već u prvoj polovici godine smanjene dva puta - ističe doktorica Čulinović-Čaić.
Iako se u danima štrajka od liječnika ne može u službenoj izjavi čuti kako traže 48-satni tjedan i plaćanje prekovremenih sati, u neslužbenim razgovorima potvrđuju da je u hrvatskom zdravstvu nužno novo zapošljavanje liječnika koje će omogućiti poštivanje hrvatske i europske zakonske regulative.
Ni 45 dana otkako mu je predložen sadržaj kolektivnog ugovora, ministar Ostojić nije dao nikakav komentar.
U hodnicima bez gužvi
Hodnici Županijske bolnice u Čakovcu od srijede su gotovo prazni. Pacijenti su u najvećoj mjeri odlučili poslušati apele liječnika i medicinskih sestara te su se obraćali, najvećim dijelom, hitni pacijenti. Razgovarajući s pacijentima koje smo zatekli na hodnicima, doznajemo kako je raspoloženje među građanima okrenuto u korist medicinskih djelatnika.
Za trajanja štrajka posao je organiziran kao nedjeljom. Zbrinjavaju se samo hitni pacijenti i obavljaju hitni pregledi te hitne pretrage i operacije, dok se naručeni pacijenti nisu obrađivali. Hospitalizirani pacijenti u potpunosti su bili zbrinuti, a u Hitnom bolničkom prijemu pacijente su primali (ili vraćali) dežurni liječnici.
Ministar
obmanjuje
Renata Čulinović-Čaić u petak je istaknula da ministar Ostojić namjerno ne govori o stvarnim problemima u zdravstvu jer zna da će okretanjem problema na plaće izazvati reakciju građana koji su u ova jadna i siromašna vremena itekako osjetljivi na te priče.
- Ministar ne ističe da zbog nedostatka doktora medicine jedan liječnik pokriva 3 do 4 radna mjesta, da sam zbrinjava pacijente na odjelu, radi u ambulanti, obavlja pretrage, operira - tvrdi Čulinović-Čaić.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3048