Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Strava u čekaonici Željezničkog kolodvora Čakovec!

Povijest željeznice u Hrvatskoj počela je 1860., kada je u promet bila predana pruga koja od Nagykanizse preko Kotoribe i Čakovca vodi do Pragerskog u Sloveniji i koja svojom dionicom izmedu kolodvora Kotoriba i stajališta Macinec na današnjoj slovensko-hrvatskoj granici prolazi Međimurjem. Izgradnjom te pružne dionice duge 42,4 kilometra Hrvatska je ostvarila izravnu vezu s tek sagrađenom magistralnom prugom Beč - Trst, a godinu dana poslije i vezu s drugim monarhijskim središtem u Budimpešti. Nedavno je u Kotoribi proslavljena 150. obljetnica prve željezničke pruge u Hrvatskoj, a 5. listopada u Čakovcu bi trebala biti održana još jedna proslava velikog jubileja HŽ-a.
Međutim, prije bilo kakve proslave i velikih riječi, u HŽ-u bi se morali dobro zamisliti gdje će i što slaviti. Naime, prostori unutar dijelom obnovljene zgrade željezničkog kolodvora u Čakovcu sasvim su neprimjereni za bilo što, a najmanje za proslavu.
Doslovno svaki centimetar zidova i “namještaja” u putničkoj čekaonici od poda do stropa išaran je porukama, karikaturama, telefonskim brojevima... Čekaonica zaista grozno izgleda. U vrijeme našeg nenajavljenog posjeta nekoliko klupa bilo je zauzeto podnevnim spavačima, a dvojica veselih mladića bezbrižno su u čekaonici zapalili cigarete, bez straha da će ih bilo tko ukoriti.
Kristijan i Nikola, kako su nam se predstavili, nikamo nisu putovali, nisu čekali vlak, u čekaonicu su došli “ubiti vrijeme dok im je auto kod mehaničara”. Jedna starija gospođa iz Male Subotice rekla nam je da izbjegava čak i prolazak čekaonicom zbog brojnih dobacivanja i groznog izgleda prostorija.
- To je prestrašno, zašto ti koji šaraju po zidovima to ne čine doma, a ne da uništavaju tuđe vlasništvo? Sjećam se da su ranijih godina po kolodvoru hodali “redari” s crvenim trakama oko ruke koji su brinuli za red na kolodvoru. Mislim da ih već dugo nisam vidjela, požalila se gospođa.
Unatoć besparici u HŽ-u, nadamo se da si ovo državno poduzeće ipak neće dopustiti blamažu da proslavu svog jubileja dočekaju u ovakvom okruženju. Valjda će naći novca za nekoliko kanti jupola...
V.Trstenjak

Izvor: 2890