Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Štrigova: Budućnost iz EU fondova!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Štrigove započeo je program Štrigovskih noći koji je ujedno i svečanost Dana Općine. Skup je održan u zadružnom domu kojim su domaćini željeli postići određeni cilj - uputiti na loše stanje objekta koji ima više vlasnika, a Općina gaji ambiciju otkupiti ga te obnoviti novcem fondova Europske unije. Poručio je to načelnik Stanislav Rebernik koji se, kao i predsjednik Vijeća Ivan Frlin, osvrnuo na najznačajnije odrednice života u Štrigovi. Naglasili su obojica hitnost sanacije klizišta kojim će se riješiti upitno stanje nekih obiteljskih kuća, a načelnik je izdvojio i neke druge momente.
- Imamo 2.700 mještana, što je 500 manje nego za popisa 2001. godine. To znači da nam je izumrla jedna Železna Gora, ali nadam se da pokazatelji idu nabolje. U prvoj polovici ove godine imamo 20 novorođenih, što inače nije brojka ni na razini godine. Štrigova ima uspješne vinare i vinogradare, ali nam je poduzetništvo nerazvijeno. MTČ je zapošljavao mnoge ljude, a sad je pred gašenjem. Tijara se nije pokrenula, a u taj smo projekt polagali puno nade. Zapošljavanje je naš središnji problem. Trebamo novac s viših razina, kako bismo promijenili pokazatelje i kvalitetu života naših mještana podigli do željene razine. Naš realan fiskalni kapacitet je 1,5 milijuna kuna i s tim preživljavamo. Pazimo na općinski novac bolje nego na vlastiti. Netko će reći - ni ne ulaže se puno, ali orijentirat ćemo se na pisanje projekata, financiranje iz fondova i naše sufinanciranje u okvirima mogućnosti proračuna. Od eksploatacije plina u proračun će dolaziti novac od rente. Nije kao u Molvama, ali će nam biti dragocjen i nastojat ćemo ga oplemeniti maksimalno moguće - rekao je, među ostalim, načelnik Rebernik.
Župan Posavec: Platit ćemo profesionalce da vam pišu projekte
Svečanoj sjednici odazvali su se saborski zastupnici Nadica Jelaš i Mario Moharić, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, župan općine Razkrižje Stanko Ivanušič i načelnici susjednih općina. Zastupnica u Saboru Nadica Jelaš obratila se naglašavajući članstvo Hrvatske u EU te mogućnosti koje otvaraju nova tržišta. Nazvala je Štrigovu međimurskim biserom koji još uvijek uživa prirodnu ljepotu i pozvala na njezino održanje. Župan Matija Posavec rekao je kako se županijska vlast koncentrirala na rješavanje pitanja klizišta, a u pisanju i kandidiranju projekata dat će još više.
- Štrigova je jedan od naših centara koji želimo dodatno razvijati. Ako treba, platit ćemo stručne ljude koji će vam doći u Općinu pomagati i pisati projekte. Želimo da ovo bude uspješan kraj, da iskoristimo susjedstvo s Republikom Slovenijom i nastavimo njegovati dobru suradnju putem novih projekata u infrastrukturi, gospodarstvu, kulturi - istaknuo je župan Posavec. Nakon svečane sjednice, dodijeljene su općinske diplome pa su tako za vrhunske rezultate u osnovnoškolskom obrazovanju istaknuti Martina Novak, Megi Novak, Lea Heric, Monika Domijanić, Antonio Stanković, Sebastijan Kocen, Nives Knechtl, Patricija Knechtl, Sara Risek i Barbara Novak. Priznanje za uspješan završetak studija potpomognut općinskom stipendijom primio je Rok Mikec, prof. glazbe, a za nesebičan i požrtvovan rad s djecom i mladima priznanje je uručeno Obiteljskom domu za djecu Dragutin Bogar. Za humanitarni rad priznanje je uručeno Caritasu rkt. Župe svete Marije Magdalene u Štrigovi. U kratkoj svečanosti tim povodom nastupili su klinci koji polaze štrigovski vrtić i Pjevački zbor KUU-a Sveti Jeronim.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3040