Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

ŠTRIGOVA: Dva projekta propadaju zbog nečijeg inata?

Dva objekta na području Općine Štrigova upadaju u oko po svojim gabaritima i stanju koje odaje zapuštenost. Zadružni dom u Štrigovi i nikad dovršena tvornica voćne rakije Tijara u Jalšovcu. Dok se u domu povremeno održavaju javni programi, oko Tijare se još uvijek vode sporovi. Potvrđuje nam to i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik koji trenutno nema razloga biti previše sretan aktualnim statusom obaju objekata.
Namjera je općinskog vodstva zadružni dom staviti u primjerenu funkciju, no, u tome ga sprečava suvlasništvo nad objektom. Iako je većinski vlasnik Općina, jedan manji dio pripada Poljoprivrednoj zadruzi, a dio privatnom vlasniku.
- Da bismo bilo što započeli u obnovi objekta zadružnog doma i da bismo se javili na natječaje koji bi nam pomogli realizaciju, moramo imati čisto vlasništvo. Od suvlasnika bismo otkupili dijelove, no, nemam baš dobrih vijesti u tom smislu. Poljoprivredna zadruga za svoj dio traži 600 tisuća kuna, što je za nas daleko previsoka cijena, a privatni vlasnik ne namjerava prodati svoj udio, no, spreman je dati ga na korištenje, kaže Stanislav Rebernik, ne krijući da su mu i dalje ruke vezane u namjeri da nešto konkretno učini po pitanju rekonstrukcije zgrade.
Kome se Antončići inate i zašto?
Sudski postupak kojim je Općina Štrigova tražila da joj se vrati zemljište na kojem su podignuti zidovi Tijare u Jalšovcu, nakon šest godina trajanja, riješen je povoljno po Općinu. Međutim, do zemljišta ne mogu jer je na njemu objekat koji bi obitelj Antončić, kao investitor u Tijari, trebala maknuti. Ništa se sličnog još nije dogodilo, ali se u međuvremenu javio talijanski investitor koji je u Jalšovcu registrirao tvrtku Eurobio.
- Talijanski su investitori zainteresirani otkupiti Tijaru i ovdje započeti proizvodnju biodizela. Pregovori su to koji mogu i ne moraju uroditi plodom, pa bih tu bio vrlo oprezan. Nije gotovo dok nije gotovo što se pregovora i početka posla tiče, no, koliko uspijevam razaznati, investitori su doista zainteresirani. Namjeravaju otkupiti još zemljišta u Jalšovcu, pa ćemo pričekati još malo, da vidimo koliko ćemo biti uspješni u dogovorima, kaže za list Međimurje Stanislav Rebernik.
Pitali smo ga također koliko su daleko došli razgovori oko vraćanja u prvobitno stanje zemljišta na kojem su zidovi Tijare.
- Bili smo vrlo blizu rješenju, gotovo je sve bilo dogovoreno oko toga da obitelj Antončić dogovori s nama i obitelji Sabati, koja je također vjerovnik, izvansudsku nagodbu, pa da se svi iz ovoga izvučemo na koliko je moguće zadovoljavajući način. Međutim, sve je bilo pripremljeno u trenutku u kojem su se oni ponovo predomislili. Žele se i dalje tužiti, a postupak već sad traje šest godina, kaže načelnik Općine Štrigova i time upućuje na besmisao dugotrajnog suđenja i kolebanje Antončićevih koje se i dosad pokazalo kao nešto od čega upravo oni imaju najviše štete.
Dakle, zemlja je općinska, a zidovi Tijare koji su na njoj privatni. Neuspjeli investitori nikako da maknu ruglo Tijare i jednostavno prepuste lokalnoj zajednici da nastavi planirati, raditi i živjeti u skladu s planovima. (Aleksandra Ličanin)

Izvor: 3060