Arhiva 31.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠTRIGOVA: Iznenađenje pod podom crkve!

U obnovi i konzervaciji Crkve sv. Jeronima u Štrigovi ove je jeseni došlo na red saniranje vlage u podu velike lađe crkve, odnosno postavljanje hidroizolacije ispod kamenih ploča, što Ministarstvo kulture sufinancira sa 150.000 kuna. Pri podizanju kamenih ploča naišlo se, međutim, na nešto neočekivano: na pravo malo groblje s dobro očuvanim skeletima.
Kako su pri radovima kakvi se izvode u crkvi obvezno nazočni konzervatori, građevinski radovi pretvoreni su u – arheološke!
Voditeljica skupine stručnjaka iz Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ivana Hirschler Marić, konzervatorica-arheologinja, s kolegicama Marijanom Krmpotić i Anjom Bendeković, koje su konzervatorice-dokumentaristice, i kolegom Marijem Zaccariom, arheologom, vanjskim suradnikom Zavoda, ima pune ruke posla:
- Arheološki nadzor nad zapravo građevinskim radovima pretvorio se u arheološke radove. Početna je faza istraživanja grobova koji nisu imali puno priloga po kojima bismo ih mogli brzo smjestiti na lentu vremena. Okvirno, čini se da su grobovi iz XVII. stoljeća. Ima i dječjih grobova, a čim budemo mogli dati detaljniju informaciju o kakvom se nalazu radi, javnost ćemo s veseljem obavijestiti. (MB)

Izvor: 3001