Arhiva 07.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠTRIGOVA: Je li Stanislav Rebernik zapošljavao mimo zakona?

U naše uredništvo stiglo je pismo čitateljice iz štrigovskog kraja, anonimno i bremenito optužbama upućenim načelniku Općine Štrigova te ravnatelju tamošnje škole Stanislavu Reberniku zbog “zapošljavanja dviju čistačica te domara u Školi bez natječaja, dakle, mimo zakona” i “zapošljavanju djelatnika štrigovskog turističkog ureda Josipa Mikeca bez natječaja”. I prije razgovora sa Stanislavom Rebernikom uočava se da se autorica pisma izgubila u kronologiji: S. Rebernik nije mogao zaposliti domara niti jednu (u pismu imenovanu) čistačicu, kao ni J. Mikeca u turizmu Općine jer u doba njihovog zapošljavanja nije bio ni ravnatelj Škole ni načelnik.
- Prema optužbama iz pisma dostavljenog uredništvu, vidim da je riječ o zlonamjernoj osobi, bez skrupula, i vjerujem da je u pozadini početak političke predizborne borbe. Domar u školskoj dvorani u Štrigovi zaposlen je u vrijeme kad sam ja u toj školi bio učitelj, a ista je situacija i s jednom, ranije zaposlenom, spremačicom. Otkada sam ravnatelj OŠ Štrigova, Školski odbor prihvatio je moj prijedlog da se na radnom mjestu spremačice zaposli Biserka Mikec zato što je udovoljavala uvjetima natječaja, što stanuje nadomak Škole i što je sa svojom obitelji godinama pridonosila Školi i našem mjestu. Riječ je o osobi koja je prije zapošljavanja u nekoliko navrata radila u Školi na zamjenama i ostvarila vrlo korektne odnose unutar kolektiva. U vrijeme zapošljavanja bila je bez posla – kaže Stanislav Rebernik dajući nam kopiju školske dokumentacije iz koje se jasno vidi da je natječaj za navedeno radno mjesto raspisan u Večernjem listu 18. 11. 2010. godine te obznanjem i posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na oglasnoj ploči Škole. Pristiglo je 10 molbi koje su udovoljavale uvjetima natječaja i među njima je odabrana kandidatkinja. Načelnik iz redova SDP-a Stanislav Rebernik se i našalio na vlastiti račun, dodavši da je riječ o supruzi njegovog stranačkog protukandidata s prošlih izbora (nezavisnog kandidata s liste HDZ-a) Josipa Mikeca kojemu, ne samo “da je zaposlio suprugu, nego mu nije ni dao otkaz kao općinskom turističkom djelatniku”:
- Ispada da sam pogodovao svom političkom suparniku s proteklih izbora?! Koja sam ja budala!
O zapošljavanju (domara i druge spremačice) govorio je tajnik štrigovske Škole Josip Zamuda kroz čije ruke je prošla sva dokumentacija, a u 33 godine staža na ovom radnom mjestu i galerija ravnatelja.
- Odgovorno tvrdim i mogu dokazati dokumentacijom da niti jedan ravnatelj ove škole, u proteklih 30-ak godina, nikoga nije zaposlio mimo zakona. A zakon je u vrijeme mandata prošlog ravnatelja bio nešto drugačiji od današnjeg te za neka radna mjesta nije bilo obvezno raspisivati natječaj, već se obratiti nadležnom županijskom uredu. Napominjem i da je sva naša dokumentacija prošla inspekcijski nadzor – pojašnjava J. Zamuda.
U anonimnom pismu spomenuta je i nećakinja školskog tajnika Zamude Karina Zamuda koja je nedavno aferom “Mjenjačnica” podigla na noge međimursku javnost, policiju i pravosuđe. U pismu se navodi “da jedna školska čistačica odlazi u penziju, a da se već zna da će biti zaposlena Karina Zamuda”. Ovaj je navod naše anonimne čitateljice ravnatelju Reberniku izmamio još smijeha:
- I ja sam to čuo! Ali, moram razočarati zlonamjernike: nitko od naših spremačica ne ide u mirovinu, pa neće biti ni novog zapošljavanja – kaže Rebernik.
- U slučaju odlaska djelatnika u mirovinu, prvo moramo zatražiti suglasnost nadležnog ministarstva za novim zapošljavanjem. Tek tada možemo prijeći na sljedeći korak unutar procedure – dodaje Josip Zamuda.
Zašto Mikecu nisam dao otkaz?
Bezimenu čitateljicu “boli” i zapošljavanje Josipa Mikeca, stručnog suradnika u Turističkom uredu i Turističko–informativnom centru Štrigove. Zaposlen je 2006. godine, kada se na natječaj javila još samo jedna osoba čije je prebivalište bilo izvan Međimurske županije. Rebernik tada nije bio načelnik:
- Vaša je čitateljica trebala postaviti pitanje “zašto nisam Mikecu dao otkaz?”, jer ga ja nisam ni mogao zaposliti. Otkaz mu nisam dao jer nisam imao nikog drugog tko bi ovoliki obim posla htio i mogao odrađivati. Veći dio njegove plaće financira se preko projekata, a dio i od Hortus Croatiae, čiji je vanjski suradnik. Općina Štrigova unutar godišnje dotacije za sve aktivnosti i rad Turističke zajednice namiče i manji dio za plaću. Ove je godine naša dotacija TZ-u 60.000 kuna, što je najviše do sada – pojašnjava Stanko Rebernik.
Josip Mikec po struci je poljoprivredni tehničar, a tri je godine u Mariboru studirao na tamošnjoj glazbenoj akademiji. U štrigovskom turizmu je 15-ak godina, s vidljivim nadgradnjama manifestacija i događanja. Plaća mu se u neto iznosu kreće između 4.800 do 5.600 kuna, ovisno je li u tijeku projekt ili ne.
Dragoj čitateljici poručujemo da nam je drago što će sada mirno spavati jer zna da je sve čisto.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 3002