Arhiva 14.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ŠTRIGOVSKI GOVOR ZAŠTIĆEN KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO

Uz Dan Općine Štrigova koji se svečano obilježava tijekom cijelog ovog tjedna i održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća u petak, lijepe vijesti dolaze i vezano uz kulturnu baštinu tog dijela našeg malog otoka između dviju rijeka.

Dr.sc. Ines Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Podružnice Čakovec, uložila je puno truda da bi u suradnji s Gradom Čakovcem, Općinom Štrigova, Osnovnom školom Štrigova i tamošnjim KUD-om "Sveti Jeronim" pridonijela zaštiti skupine govora iz Štrigove kao nematerijalnog zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. O tome će još biti riječi na konferenciji za novinare koja je najavljena za petak ujutro, no valja reći da su partneri u ovom poslu pokrenuli proceduru proglašenja Štrigovske skupine govora zaštićenim kulturnim dobrom upravo zbog svoje posebnosti i jedinstvenosti. Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture je na sjednici održanoj 9. srpnja utvrdilo da štrigovska skupina govora ima svojstvo kulturnog dobra.

Na pressici će o ovoj lijepoj vijesti govoriti načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i, dakako, Ines Virč koja je za svoj vrlo predani angažman u području jezikoslovlja prije dva mjeseca primila Nagradu Općine SVeti Juraj na Bregu za posebne zasluge u kulturi.

- na fotografiji dr.sc. Ines Virč koja vodi čakovečku Podružnicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Izvor: 3142