Arhiva 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Stroj za sjeckanje rozgvi vinove loze

Branko Kovač, poduzetnik iz Macinca, poznatiji pod imenom Carinik, nedavno je izumio stroj za sjeckanje rozgvi vinove loze. Iako ga ljudi znaju kao čovjeka od stotinu zanata, Carinik je ovime ugodno iznenadio svoje brojne prijatelje i poznanike, uglavnom vinogradare. Oni, naime, svako proljeće, nakon rezidbe vinove loze, ne znaju kamo s rozgvama.
- Od stare sječkare za kukuruzovinu uzeo sam osvnovne dijelove, a onda nekoliko dana zavarivao postolje, stavio novi elektromotor, povećao prijenos, podesio noževe, postavio široki žlijeb po kojem rozgve klize među noževe… Nakon nekoliko podešavanja i isprobavanja, sve je krenuo i vrlo sam zadovoljan, kaže Carinik koji je sječkaru isprobao u svom vinogradu u Vukanovcu.
Postavlja se pitanje zašto bi trebalo „rožđe“ sjeckati, a ne ga jednostavno spaliti uz vinograd?
- U današnjoj ekonomskoj situaciji ljudi sve više napuštaju plin i prelaze na alternativna goriva. Evo, usitnjene rozgve, dužine oko 3 centimetra, izgledaju kao perlitirano drvo za loženje, ali imaju daleko veću kalorijsku vrijednost. Sve sam isprobao u vlastitoj kući: u posebnu bačvu nabio sam usitnjene „rožđe“ pomiješane s piljevinom i stavio u peć za centralno grijanje. Jedno punjenje dovoljno je za 24 sata solidnog grijanja. Velike su uštede u tome. Pogledajte samo oko sebe: ovih dana u našim goricama imate ogromne količine odrezanih rozgvi, a te će se hrpe naprosto spaliti, kao i svake godine. Šteta, a mogli bi se grijati cijele zime, kaže Branko Kovač koji sve i praktično potvrđuje, a pomaže mu susjed Stjepan Košak iz Vukanovca.
Da bi demonstrirao rad novog stroja, Carinik je u svoj vinograd u Vukanovcu pozvao brojne prijatelje i priredio malu veselicu, nudeći pritom svoju odličnu graševinu, chardonnay, muškat žuti, pušipel i sauvignon. U šali kaže da rozgve svake vinske sorte, kad gore, daju poseban miris, baš kao i vino! (j)

Izvor: 3075