Arhiva 16.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

STRUČNJACI JEDINICE INTENZIVNOG LIJEČENJA PROVODE EDUKATIVNU AKCIJU: ZAUSTAVIMO SEPSU!

U Županijskoj bolnici Čakovec, u ponedjeljak, 14. rujna, djelatnici Jedinice intenzivnog liječenja će provesti edukativnu javno - zdravstvenu akciju, povodom Svjetskog dana sepse (koji se obilježava 13. rujna). U akciji će se građanima dijeliti edukativni tiskani materijali s najvažnijim podacima vezanim uz sepsu s ciljem osvješćivanja i informiranja javnosti o važnosti pravovremenog djelovanja i prepoznavanja simptoma sepse.

 

Sepsa je posljednjih godina u porastu u svijetu, pa tako i u Međimurju, a brzo prepoznavanje stanja i pravodobna reakcija nerijetko znači život, u svjetlu činjenice da od septičkog šoka umire gotovo polovica oboljelih. 

- Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije i reanimacije u ožujku prošle godine je potpisalo deklaraciju s ciljem povećanja javne i profesionalne svijesti o sepsi, koja je problem globalnih razmjera s vrlo poražavajućim posljedicama. Činjenica da je sepsa uglavnom nepoznata javnosti, a pojavnost joj je u porastu, ovom deklaracijom se upućuje apel svim zemljama da naprave razvojni plan za podizanje svijesti o sepsi te provedu strategiju kojom će se poboljšati prevencija, dijagnostika i liječenje. Pojava sepse, po život opasne reakcije organizma na infekciju, u dramatičnom je porastu. Svake tri do četiri sekunde sepsa ugasi jedan život: od nje u svijetu godišnje oboli između 20 i 30 milijuna ljudi, umre ih 8 milijuna! - kaže glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu s JIL-om Županijske bolnice Čakovec Štefanija Bermanec, dipl. mag. tech., dodajući da je jedan od razloga dramatičnog povećanja slučajeva sepse u uskoj vezi s pretjeranom upotrebom antibiotika što je dovelo do razvoja posebnih sojeva bakterija koje ne reagiraju na liječenje.

Koliko su važne ovakve javno - zdravstvene akcije argumentira činjenica da su šanse za preživljavanje sepse 80 posto - ako se otkrije unutar prvog sata.

 

KAKO PREPOZNATI?

Mateja Kozjak, bacc. med. tech., s JIL-a čakovečke Bolnice, upozorava na simptome koji mogu značiti da je riječ o sepsi: 

- Sepsa je ekstreman sustavni odgovor našeg organizma na infekciju (bakterije ili njihovi otrovi u cirkulaciji krvi).  Da bi razvili sepsu u vašem tijelu mora postojati neka ozbiljna infekcija. Sepsa nije zarazna bolest, znači ne možete je dobiti od druge osobe. Sepsa se događa unutar vašeg tijela kad već imate neku infekciju (kao što je infekcija na koži, plućima ili urinarnom traktu) koja širi ili aktivira sustavni imunološki odgovor koji utječe na druge organe ili sustave organa. Većina infekcija ne dovodi do sepse. Simptomi sepse uključuju: visoku tjelesnu temperaturu, nizak krvni tlak, smanjeno mokrenje, apatiju,  promijenjen mentalni status, osjećaj da „nešto nije u redu“, umor, slabost i/ili zbunjenost. 

Također možete primijetiti da srce kuca brže nego inače i da se ubrzala frekvencija disanja, u odnosu na vaše normalno stanje. Ako se ne liječi sepsa može oštetiti organe, onemogućiti disanje, možete dobiti proljev i mučninu također i razviti probleme psihološke prirode u vidu dezorijentacije, pojašnjava Mateja Kozjak, bacc. med. tech., dodajući da se ovo stanje najčeše javlja u starijim dobnim skupinama, zatim kod osoba koji boluju od kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest ili rak, osoba oslabljenog imunološkog sustava i dojenčadi do tri mjeseca života. 

U slučaju da uočite neki od nabrojenih simptoma, što prije se obratite liječniku, upozoravaju stručnjaci.

 

Izvor: 3150