Arhiva 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

studentice s djecom

Već godinu dana Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec posjećuju volonterke – studentice čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta. Radi se o dijelu projekta Za osmijeh djeteta u bolnici koji zajednički provode Bolnica, Fakultet i Grad Čakovec. Da bi javnosti pokazali što i kako se radi s djecom, u bolnicu su u petak, 11. listopada pozvali i predstavnike medija.
- Djeci se za vrijeme boravka u bolnici želi omogućiti nastavak obrazovanja, kao i druge aktivnosti kojima će zadovoljiti potrebe, sukladno svojoj dobi. Stoga i mi pokušavamo našoj djeci udovoljiti što više možemo. Provođenje modificiranog školskog programa u bolnici, uz pomoć studenata, još je jedan doprinos poboljšanju uvjeta bolničkog liječenja djece, rekla je voditeljica djelatnosti pedijatrije prim. mr. sc. Marija Hegeduš-Jungvirth, dr. med.
Akcija Za osmijeh djeteta u bolnici, odnosno Bolnica – prijatelj djece u Hrvatskoj je, podsjetila je dr. Jungvirth, pokrenuta još 1999. godine, a u nju se ubrzo uključila i čakovečka Bolnica. Zahvaljujući nizu projekata, odnosno prilagodbi dječjeg odjela modernim standardima, gotovo da su nestale smetnje s kojima su se hospitalizirana djeca inače susretala nakon povratka kući – poput uznemirenosti, poremećaja u spavanju i prehrani te onih psihosomatskih – povraćanja, glavobolja, bolova u trbuhu, mucanja...
Kad je riječ o studenticama, njihov profesor Goran Lapat rekao je da imaju volontersku knjižnicu u koju im se upisuje svaki odlazak u bolnicu i rad s djecom, u okviru kolegija odgoj za dobrotu. Dodatne bodove dobivaju i u indeks. U projekt je uključeno 30 studenata.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3052