Arhiva 27.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Sukob u vratišinečkom SDP-u

Milena Granatir i Štefanija Jambrošić, SDP-ove vijećnice u Općinskom vijeću Vratišinca, na protekloj su sjednici Općinskog vijeća “otkazale poslušnost” stranci i glasale suprotno ranije prihvaćenoj odluci Kluba vijećnika SDP-a o prijedlogu za dodjelu koncesije za pogrebne usluge na groblju u Vratišincu. Glasanje suprotno dogovorenom predsjednica OOSDP-a Vratišinca i predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Biserka Tarandek shvatila je kao “zabijanje noža u leđa” svojih kolegica vijećnica, pa je to bio dobar povod za unutarstranačko razračunavanje odmah nakon sjednice koje je rezultiralo vraćanjem SDP-ove stranačke iskaznice Milene Granatir i najavom Štefanije Jambrošić kako će ubuduće djelovati kao nezavisna vijećnica u Vijeću. Do sada su napetosti na relaciji predsjednica SDP-a - vijećnice bile uspješno skrivane, ali sada su pale i teške riječi, što priznaju i jedna i druga strana iako ne žele previše o tome govoriti. Štefanija Jambrošić nije bila članica SDP-a, ali je u Općinsko vijeće ušla sa SDP-ove liste i bila šesti glas oporbenom SDP-u u trinaestočlanom Vijeću. Jambrošić je, kao i Granatir, kod glasanja bila suzdržana, a budući da se očekivalo da predsjednica Tarandek zbog puta u Austriju neće biti na sjednici (ipak se neočekivano pojavila), ispalo je da su Granatir i Jambrošić išle uz “dlaku” HNS-u koji je imao svog favorita (Pogrebnik Rosić) jer bi 6:6 glasova značilo i poništavanje natječaja i mogućnost da se Pogrebnik Rosić ponovo javi na natječaj s nižom cijenom. Ovako je sa 7 glasova “za” i šest “suzdržanih” prošao povoljniji ponuđač, Krznar Trade. Svakako je znakovito kako se glasalo. Za, za Općinu povoljniju ponudu, glasala su 4 vijećnika SDP-a, 2 HDZ-ova i 1 HNS-ov, dok su ostala 4 HNS-ovca te Jambrošić i Granatir bili suzdržani. Ovakav omjer glasova nešto je što se na općinskom vijeću Vratišinca događa nikad ili jako rijetko budući da je do sada ogromna većina svih odluka donesena sa 7 glasova “za” (HNS - HDZ) i 6 “protiv” (SDP).
Milena Granatir rekla nam je da ne želi dolijevati ulje na vatru i potencirati sukob, ali da priča oko bilo kakvog deala s HNS-om “ne drži vodu” te da je glasala po svojoj savjesti.
- Nema govora o vraćanju mog vijećničkog mandata, odradit ću ga do kraja. Puno sam radila, uostalom - ja sam i na izborima za Vijeće mjesnog odbora osvojila veliku većinu. Na žalost, nisam se više mogla naći u općinskoj organizaciji iako će SDP uvijek biti moja stranka, potvrdila nam je sada već bivša SDP-ova vijećnica Milena Granatir, ujedno i predsjednica VMO-a Gornjeg Kraljevca, uz smirivanje tenzija i konstataciju da obje strane u ovoj priči snose svoj dio odgovornosti. Vijećnica Štefanija Jambrošić, s druge strane, uopće ne želi govoriti o proteklim događajima, jedino nam je potvrdila da će ostati u Vijeću kao nezavisna vijećnica. U svojoj ostavci napisala je kako će bez stranačkog pritiska, kao nezavisna vijećnica, moći donositi kvalitetnije odluke.
Tarandek ponudila ostavku
Nakon što je postalo jasno kako SDP-u neće biti vraćeni mandati, što će uvelike promijeniti odnos snaga u Vijeću i dati puno više komocije vladajućima kojima je SDP-ova oporba sa svojih šest vijećnika stalno disala za vratom, predsjednica OOSDP-a svojoj je općinskoj organizaciji proteklog utorka ponudila ostavku na mjesto predsjednice, ali ostavka nije prihvaćena. U srijedu nam je potvrdila da je jako razočarana i pogođena te da se osjeća izigranom postupkom dviju vijećnica koje je osobno predložila i stala iza njih, ali da je već duže vijeme naslućivala kako bi se nešto takvo moglo dogoditi.
- Pretpostavljam da će sada obje vijećnice glasati po volji vladajućih, ali iza svega je, čini mi se, zauzimaje pozicija prije donošenja Prostornog plana u kolovozu. Budu li glasale protiv Prostornog plana, onda mislim da su na pragu toga da zaista bez stranačkih pritisaka djeluju. Ako budu za Prostorni plan, onda će se razotkriti budući da je i VMO Gornjeg Kraljevca donijelo odluku da je protiv PP-a Gornjeg Kraljevca, iz kojeg su obje vijećnice, rekla nam je Tarandek. (V.Trstenjak)

Zamjena vijećnika

Zbog ostavke HDZ-ovog vijećnika Bernarda Podgorelca i pokušaja da se na njegovo mjesto postavi Dalibor Sabol, vijećnici SDP-a napustili su 16. sjednicu Općinskog vijeća. Smatrali su da je prekršen Zakon, pa je traženo i tumačenje Ministarstva uprave. Oporba je tada prijetila bojkotom sjednica, ali je na protekloj, 17. sjednici zamjena i prisega vijećnika ipak bez problema obavljena. Tako će do kraja mandata ovog saziva Daliobor Sabol biti vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Vratišinca. (vt)

Priopćenje Općinske
organizacije SDP-a
Proteklog se tjedna priopćenjem oglasila i OOSDP-a Vratišinca, a u priopćenju, između ostalog, stoji:
- Na 17. sjednici Općinskog vijeća održanoj 8. lipnja 2012., prilikom izglasavanja o izvješću komisije za nabavu roba i usluga, dvije vijećnice Kluba vijećnika SDP-a Vratišinec nisu glasale u skladu s odlukom Kluba vijećnika SDP-a. Način kako je ta odluka izglasana evidentno pokazuje da su vijećnice Štefanija Jambrošić i Milena Granatir glasale za HNS-ovu opciju.
Naime, gospođi Jambrošić bila je dana mogućnost da se suzdrži od glasanja zbog sukoba interesa (drugi ponuđač je njezin bratić), što ona nije učinila... Bilo je najavljeno kako jedna vijećnica SDP-a najvjerojatnije neće prisustvovati sjednici Općinskog vijeća, pa je očito bio dogovor da rezultat izglasavanja bude neriješen, čime bi došlo do poništenja natječaja. Slijedom tih događaja, zbog nepoštivanja stranačkih odluka, vijećnice su zamoljene da vrate mandate OOSDP-a Vratišinec, ali su one, očito vođene osobnim interesima, to odbile.
(vt)

Izvor: 2983