Arhiva 08.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Šumama vlada uredba o ubiranju plodova

Priznati poznavatelj svijeta gljiva Aleksandar Jurkijević (74) iz M. Subotice šesnaest je godina na čelu jedinog međimurskog gljivarskog društva Smrčak koje okuplja 70-ak članova, od kojih je jedva polovica aktivnih. U razgovoru za list Međimurje A. Jurkijević upozorava na uredbu Hrvatskih šuma koja je mnogim ljubiteljima prirode i gljivarima još uvijek nepoznanica zbog koje bi se mogli naći - u kazni.
- Prema odluci Hrvatskih šuma, koja je već neko vrijeme na snazi, u šumske biocenoze ne može se više ulaziti i ubirati plodove bez kontrole. Uredba podrazumijeva i naplatu ubranih plodova, primjerice: 50 lipa po šparogi! Što se tiče gljiva, u Hrvatskim šumama nude dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje karte u rasponu cijena od 25 do 250 kuna za sve one ljude koji nisu članovi gljivarskih društava.
Članovi gljivarskih društava mogu dobiti iskaznicu koja im također omogućava branje gljiva prema važećim propisima. No, da bi gljivarsko društvo svom članu moglo izdati takvu iskaznicu, mora biti dio Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, što naše društvo jest. Ova upozorenja treba shvatiti ozbiljno jer je prošle godine bilo kažnjavanja berača po međimurskim šumama, a kazne nisu simbolične - kreću se i do 7.000 kuna, pojašnjava Aleksandar Jurkijević.
Čak i kad osoba posjeduje urednu kartu ili iskaznicu, treba voditi računa o dopuštenoj količini te vrsti gljiva čije je branje dopušteno.
- Zaštićenih vrsta, tj., onih koje se ne smiju brati u Hrvatskoj je 130, uz koje imamo i kategoriju ograničeno zaštićenih gljiva kojih se dnevno smije nabrati do 2 kilograma po osobi.
U tu kategoriju spadaju često brane lisičke, puze te vrganji. I za naše tradicionalno gljivarsko natjecanje Lov na zlatnog smrčka morali smo ishoditi dozvolu - kaže A. Jurkijević, dodavši da je ovo biološko područje vrlo široko te zahtijeva višegodišnje učenje za koje je najbolje da počne u ranoj životnoj dobi. Zato je inicirao edukaciju osnovnoškolaca.
- Brošure za nastavnike te flajere za djecu, tiskane uz podršku sponzora, distribuiramo po međimurskim osnovnim školama, s ciljem upoznavanja učenika s osnovama gljivarstva te promicanja odgovornog odnosa prema prirodi, kao i sprečavanja mogućnih kobnih posljedica trovanja gljivama. Izvrstan edukativni projekt ostvarili smo u suradnji s Općinom Nedelišće na čijem je području već realizirano niz predavanja za osnovnoškolce. S predavanjima namjeravamo nastaviti i po drugim međimurskim gradovima i općinama - dodaje naš sugovornik.
Ž. Drljić
Snimio D. Lesar

PONEDJELJKOM DO DOZVOLA
Ljubitelji gljiva koji žele postati članovi gljivarskog društva, pa tako i ostvariti pravo na iskaznicu te izbjeći neugodan susret s lugarom, mogu to učiniti ponedjeljkom, od 18.30 sati u prostorijama GD-a Smrčak u Čakovcu (barake bivšeg Građevinskog kombinata - glavni ulaz).

Izvor: 3028