Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima

Gradišćanski Hrvati poveznica su između Austrije i Hrvatske, a njihovo znanje oko pripreme projekata sufinanciranih iz strukturnih fondova Europske unije, kao i iskustva koja imaju zbog višegodišnjeg članstva u EU, prednost su koju želimo i moramo iskoristiti, naglasak je sa sastanka između predstavnika Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću i Međimurske županije održanog u utorak u Čakovcu.
Suradnja između Međimurja i gradišćanskih Hrvata dogovorena je još prošlog svibnja u mađarskom gradu Sopronu. U međuvremenu je osnovana Hrvatska gospodarska agencija u Gradišću (HGA) koja kao cilj ima poboljšanje gospodarskih odnosa, zajedničku realizaciju projekata na području regionalnog razvoja i obnovljivih izvora energije, ali i prijenos znanja te poticanje inovacija.
Župan međimurske županije Matija Posavec, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti MŽ Vesnom Halugom, s predstavnicima HGA-a razgovarao je o mogućnostima prije svega gospodarske suradnje, ali i povezivanju na kulturnom i sportskom planu.
Potencijalne investitore želimo upoznati s našim prednostima u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, a gradišćanski Hrvati i poduzetnici iz te austrijske pokrajine u tome mogu itekako pomoći.
Dogovoreno je da se u najskorije vrijeme krene u pripremu konkretnih projekata, a predstavnici Županije i naših agencija posjetit će Gradišće te tamošnjim gospodarstvenicima prezentirati mogućnosti ulaganja u Međimurju.
Inače, na sastanku su bili tajnik HGA-a dr. Stanko Horvat te projekt-menadžeri specijalizirani za poljoprivredu, obnovljive izvore energije i obrazovanje. Osim sastanka u Međimurskoj županiji, obišli su i Regionalnu razvojnu agenciju REDEA-u te MENEA-u.(dv)

Izvor: 3066