Arhiva 21.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Sveti Jeronim je rođen u Štrigovi!

Istaknut teolog i povjesničar, svećenik pavlinskog reda Josip Bedeković-Komorski (1686.-1760.) objavio je u Bečkom Novom Mjestu 1752. godine djelo “Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi...”. U rodoljubnom duhu on, između ostalog, dokazuje da se sv. Jeronim rodio i da je živio u gradu Štrigovi. Iz tog je razloga najviše prostora u djelu posvetio upravo dokazivanju mjesta rođenja sv. Jeronima.
Ističe to danas i istraživač, profesor latinskog jezika u čakovečkoj Gimnaziji Marko Rašić koji prijevod Bedekovićeva djela Natale solum privodi kraju nakon punih osam godina. Izuzetna očekivanja od objave prijevoda u dogledno vrijeme, vjerojatno koncem godine, imaju Općina Štrigova i njezina turistička zajednica, ali i sarajevsko Hrvatsko kulturno društvo Napredak kojim u podružnici za našu regiju predsjeda Ivan Bošnjak, prof. iz Varaždina.
Nakon informacija koje su Rašić, Bošnjak te načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i predstavnik TZ-a Josip Mikec objavili na konferenciji za novinare, izvjesno je da za Štrigovu - u kulturno-religijskom i povijesnom smislu - nastupa novo doba.
- Smatramo da ćemo u skoro vrijeme postati turistički izuzetno atraktivni u sferi religijskog i kulturnog turizma, što će našem kraju dati na novoj prepoznatljivosti koja već egzistira u domeni proizvodnje visokokvalitetnih vina. Energiju ćemo usmjeriti na to da postanemo mjesto hodočašća vjernika i turista iz zemlje i inozemstva - najavljuje načelnik S. Rebernik.
Što krije “Natale
solum...”?
Profesor Rašić kao autor prijevoda ističe autentičnost dokaza o rođenju svetog Jeronima u Štrigovi.
- U ovom se djelu nalaze nepobitna svjedočanstva o rođenju i životu svetog Jeronima upravo u Štrigovi. Opisi položaja Stridona kao mjesta rođenja ovog sveca odgovaraju opisu položaja Štrigove, a tu su i mišljenja drugih istraživača u Bedekovićevu djelu koji obaraju teze o tome da je Stridon u Dalmaciji ili Istri - ističe Marko Rašić.
On dodaje i druge pokazatelje koji su praktičan materijalni dokaz Jeronimova rođenja u Štrigovi. To je potočić koji se spuštao brijegom na kojem stoji Crkva sv. Jeronima, potom vrelo koje je imalo moć ozdravljenja te prenesene priče i pisanja o rijekama hodočasnika koje su se nekada slijevale u Štrigovu.
HKD Napredak planira tiskati knjigu Natale solum na hrvatskom do konca ove godine ili početkom iduće.
- Ovo je kapitalno djelo na kojem je kolega Rašić radio godinama, uz stanku od godine i pol zbog stanovitih okolnosti, i zaslužuje da ga se za tisak pripremi kvalitetno. Manje je važno kada će Natale solum izaći, važnije je da bude vrhunsko djelo - ističe Ivan Bošnjak iz Napretka.
Štrigovski načelnik Stanislav Rebernik dodaje sljedeće:
- Ukoliko se dokaže da je sveti Jeronim rođen u Štrigovi, naš će se kraj kulturno i turistički preporoditi. To će označiti i revitalizaciju starih običaja, otvaranje puta vjerskom turizmu i gospodarskim sferama koje se na to mogu nadovezati.
Iz Turističke zajednice Josip Mikec daje najavu da će već prvi korak u propagiranju Štrigove kao mjesta rođenda svetog Jeronima biti izgradnja novog autobusnog stajališta u centru mjesta na kojem će biti istaknut natpis “Štrigova - mjesto rođenja sv. Jeronima”.
Tajna oltara
Restauratori su nedavno u Crkvi sv. Jeronima otkrili zazidan oltar oslikan freskama Ivana Rangera. Pretpostavlja se da se radi o oltaru iz XVIII. stoljeća koji je proporcijama skromniji od onog koji ga je omeđivao.
- Vrlo precizno su graditelji obzidali postojeći oltar na kojem su Rangerove freske. Restauratori su se uplašili kad se, radeći na njemu, oltar počeo urušavati, da bi potom shvatili kako se ispod postojećeg oltara nalazi ovaj, s freskama. To je još jedan novi element koji ide u prilog razvijanju naše priče o Štrigovi kao mjestu rođenja sv. Jeronima i značaju crkve u tom smislu - kaže za list Međimurje Josip Mikec.
Aleksandra Ličanin

Razgledanje crkve iduće godine
Unatrag deset godina restaurira se unutrašnjost Crkve sv. Jeronima u Štrigovi, u što su uključene i slike freskoslikara Ivana Rangera. Posljednjih su mjeseci radovi intenzivniji i njihovo se dovršenje očekuje iduće godine. Predviđeno je da potom crkva turistima bude dostupna za razgledanje te da će zaživjeti kao kulturološko-religijska i povijesna vrijednost u sredini u kojoj je smještena. (al)

Štujmo našeg sveca
Marko Rašić: Puno je elemenata u Bedekovićevu djelu Natale solum koji dokazuju rođenje sv. Jeronima u Štrigovi. Bio bih osobno presretan kad bismo uspjeli vratiti intenzitet štovanja našeg sveca kakav je neprestano trajao stoljećima. Uspostavimo prisilno prekinut kontinuitet. Počnimo odmah sada. (al)

Izvor: 2934