Arhiva 09.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Svjetski dan Roma

„Nitko ne bira gdje će se i kakav roditi, niti kojim će jezikom govoriti. No upravo nas razlike među nama moraju spajati, a ne razdvajati“, samo je dio sastavka kojeg je Marko, učenik Gospodarske škole Čakovec ponosno pročitao na svom materinjem jeziku, Romskom, u čast obilježavanja Svjetskog dana Roma u svojoj školi te uz pratnju profesorice Zdenke Višnjić u ulozi prevoditeljice. U okviru europskog projekta „Regionalna potpora inkluzivnom obrazovanju“, čakovečki srednjoškolci svakodnevno rade na promicanju i stvaranju jednakih prilika za sve. Posebice se to odnosi na pristup u obrazovanju te međusobnom uvažavanju, kako djeluju u zajednici koja okuplja učenike govornike triju različitih jezika, uz hrvatski, još romski te ruski, ali ujedno rade i na učenju znakovnog jezika.  

 

„Onaj koji svoju budućnost vidi samo kroz pomoć drugih, neće uspjeti, to vrijedi za sve, pa i za romsku zajednicu. Želimo da vaša zajednica bude bolja, s više uspješnih i obrazovanih mladih ljudi. Poštovanje se stječe radom, zato su trud i upornost ključ uspjeha“, rekao je u svom obraćanju župan Međimurske županije Matija Posavec te pritom svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitao njihov dan. Isto su svojim nastupima učinile i članice vokalne skupine udruge „Kalinka“ Tatjane Mikolaj te plesne skupine „Korak“ Virne Hošnjak.

 

„Upravo ova prijateljska atmosfera, uvažavanje različitosti, uviđanje sličnosti te tolerancija koju u ovoj školi promičemo bez iznimaka, najbolji su za ispunjenje svakoga od nas. To je zalog bolje budućnosti“, nadovezao se Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec, ponosan na svoje učenike koji su svoj dan iskoristili za upoznavanje s dijelom svoje kulturne baštine i potaknuli na razvijanje veće tolerancije prema drugim nacionalnostima, jezicima i kulturama. „Danas je u Europi 15 milijuna Roma,  u svijetu 40 milijuna, no i dalje smo jedina priznata manjina koja nema svoju matičnu zemlju, domovinu“, u svom je obraćanju istaknuo Elvis Kralj, uz Snježanu Ignac koji su uputili prigodne riječi u ime predstavnika romske nacionalne manjine te istaknuli važnost 8. travnja. Ovaj dan obilježava se od 1971. godine kada je u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, a datum je i ove godine poslužio kao podsjetnik kako je upravo Hrvatska za manjine učinila više od bilo koje druge zemlje članice EU. Svečanost je okončana nastupom Vladimira Mihaljevića na gitari.

Izvor: 3128