Arhiva 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Tko neće kokoši, nek posadi biljku jaje

Granu grmolike biljke s baš neobičnim plodovima donijela nam je pokazati Marija Slepić iz Čakovca:
- Gledajte kakva neobična biljka. Kao da su na drvetu izrasla kokošja jaja! Dobila sam na poklon tu biljku od moje kume Ane iz Šenkovca.
Znala sam to vidjeti na dvorištu, pa sam mislila da su na nekom grmu ostale pisanice od Uskrsa... Ali, evo, to je biljka koja donosi plodove kao da su kokošja jaja...
Biljka koju je donijela Marija zapravo je poznata kao biljka jaje ili kinder jaje, latinskog je naziva solanum melongena, raste u visinu do 60 centimetara, grmoliko, cvjeta u proljeće i tijekom ljeta.
Nakon ljubičastih cvjetića, javljaju se plodovi koji izgledaju kao bijelo jaje, a u kasnoj zrelosti su žute boje. Iz plodova se može izvaditi sjemenke s kojima se biljka jednostavno razmnoži sijanjem u proljeće, pa flancanjem u lončanice ili na gredice, na osunčani položaj. Vani može biti od proljeća do jeseni, izvan sezone mraza. Biljka jaje je rodbina krumpiru, paradajzu, patlidžanu, a piše u literaturi da je jestiva. Pa tko neće kokoši, a treba jaja, može si posaditi solanum melongenu. (MB)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3056