Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Tko nema kantu, plaćat će kaznu!

Grad Mursko Središće odlučnije uvodi red u sustav skupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada. Koncesiju za te poslove ima tvrtka Murs-ekom koja je s gradskim službama “pročešljala” evidenciju prijava o odvozu kućnog otpada. Ustanovili su da čak četvrtina kućanstava na području Grada Mursko Središće nije uključena u sustav, a istodobono se povećava rast broja “privatnih” odlagališta smeća po šumarcima.
Osim što je nekorektno prema onima koji koriste sustav odvoza i plaćaju ga, to je i protivno komunalnim zakonima, pa je Grad odlučio konkretnim radnjama stati na kraj prekršiteljIma. Ovih dana gradonačelnik Dražen Srpak potpisuje pisane obavijesti koje će gradsko Komunalno redarstvo dostaviti na sve adrese.
- Obveza ulaska u sustav odvoza smeća nepobitna je i u nju moraju biti uključeni svi. Ne postoje oni koji ne proizvode otpad, to je samo po sebi jasno. Zabrinjava to što ljudi odvoze smeće na razna mjesta, pa i u šume, ne birajući očigledno ni mjesto ni vrijeme. Prema članku 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu i gradskoj Odluci o skupljanju, odvozu i postupanju sa skupljenim komunalnim otpadom, građani moraju ući u sustav i o tome ćemo ih obavijestiti pisanim putem, kaže za list Međimurje gradonačelnik Dražen Srpak.
Ne palite otpad
Sklapanje ugovora o odvozu otpada građani mogu obaviti u sjedištu tvrtke Murs-ekom, u Frankopanskoj 8, u M. Središću. Na istom će mjestu saznati više i o kaznama propisanima za nepridržavanje odredbi zakona i odluka iz domene. Rok za rješavanje navedenog statusa domaćinstvima je 31. ožujka.
I oni koji pale otpad bit će pod paskom. Grad i Komunalno redarstvo pozivaju građane na suradnju i dojavu bilo kakvih saznanja o paleži smeća ili njegovom ilegalnom odlaganju. Ne treba štititi prekršitelje, osobito ne na štetu onih koji poštuju svoje obveze, a još manje zbog 59,60 kuna mjesečno, kolika je cijena skupljanja komunalnog otpada.
Podsjećamo ovdje i na druge cjenovne kategorije odvoza smeća. Ako u domaćinstvu žive samo dva člana, odvoz plaćaju 41,72 kune mjesečno, a za jednog člana cijena je 35,76 kn. Ako je domaćinstvo korisnik socijalne pomoći, cijena je 29,80 kn, dok povremeni korisnici imaju tarifu 20,75 kn. Dodatna vreća za komunalni otpad je deset kuna i ta cijena ujedno podrazumijeva odvoz. Ukoliko domaćinstvo ima prihode manje od 800 kuna po članu domaćinstva mjesečno, na zahtjev ga Grad može potpuno osloboditi plaćanja odvoza.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3065