Arhiva 15.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Tradicionalno božićno novogodišnje druženje HPD Međimurje

Svake godine otkad je osnovano planinarsko društvo Međimurje, održava se tradicionalno druženje planinara uoči božićnih blagdana, pa je tako bilo i ove godine. 13.12. okupilo se oko stotinjak planinara iz cijelog Međimurja i iz nekoliko planinarskih društava sjeverozapadne Hrvatske, na Štrigovskoj kružnoj stazi i provelo nezaboravno druženje. 

 

Hodanje pitomim brežuljcima, ili kako mi Međimurci zovemo potepanje, počelo je iz  Štrigove, koja je poznata po dvije impozantne crkve sv. Marije Magdalene iz 14. st. i sv. Jeronima iz 15. st. Cijelim putem protežu se moderno uređeni vinogradi i prava je istina da je Štrigova i štrigovski kraj postao sinonimom Međimurja za vinogradarstvo i poznata vina. Planinari, osim što su imali priliku uživati u prekrasnom vremenu  neobično toplom za ovo doba godine, imali su priliku uživati u vrhunskim vinima koja su pripremili ljubazni domačini, kao i u tradicionalnim jelima i slasticama. Povrh Štrigove, uz vinogradarsku stazu prolazi se pored dva obnovljena dvorca: Banfi iz 14. st.i Tkalec iz 18 st., što je posebno lijepo vidjeti, budući da u Hrvatskoj imamo mnoštvo zapuštenih dvoraca. Staza je vodila kroz Bamfi, Robadje, Sveti Urban da bi završila u Štrigovi. Potepanje je trajao oko 4 sata, a potom se nastavio zabavom, večerom i plesom u poznatom lokalu K Jeleni u Gornjoj Dubravi do sitnih sati.

 

Velika je šteta što se nije odazvalo još više planinara,  jer su bili uskraćeni nesvakidašnjeg užitka koji pružaju međimurski brežuljci.

 

Ljuba Pavlic, Čakovec

Izvor: 3112