Arhiva 14.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

U Čakovcu 5. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske

U zgradi „Scheier“ u Čakovcu u petak je održana 5. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske – po 2. puta u Međimurju. Riječ je o manifestaciji koja je pokrenuta zajedničkim naporima Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije kojima se kasnije pridružila i Zagrebačka, a čiji je cilj popularizacija i prezentacija tikvinog ulja te sustavno i trajno podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje. 

 

 -Ulja su kvalitetna, analize su pokazale da u uzorcima nema znakova kvarenja. Svake godine kvaliteta je sve veća, prokomentirao je Nenad Martinec, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz čakovečke tvrtke „Bioinstitut“. Ove je godine djelomično promijenjen i pravilnik o ocjenjivanju. Smanjen je broj bodova koje donosi kemijska analiza jer je prevladalo mišljenje da su uz „zadovoljavajuću“ kemiju, prvenstveni pokazatelj kvalitete – senzorska svojstva.

 

-Logično je da se ovakva izložba održava upravo u Međimurju jer se po proizvodnji ističemo kao najkvalitetniji u regiji. Imamo 20 proizvođača koji godišnje na 600 hektara proizvode više od 30.000 litara, a naš je zadatak popularizirati taj „brend“. Surađujemo i sa stranim državama te izvozimo, a uz povećanje količina, bučino ulje kao i druge autohtone proizvode i dalje ćemo promicati te vjerujem da će onda i proizvođači ostvariti pozitivan rezultat, kazao je na otvorenju međimurski župan Matija Posavec.   

 

 

Nagrađeni izlagači u kategoriji nerafiniranih, odnosno bućinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom su – Uslužna uljara Županić iz Vidovca, OPG Cerovec iz Podturna i OPG Zdravko Cafuk također iz Vidovca koji su osvojili zlatne medalje, zatim OPG Marija Sedak iz Mača, Ranko Branović iz Orehovice, Bister d.o.o. iz Dekanovca, OPG Zlatko Đura iz Strahoninca, Danijel Sinković iz Komara, OPG Darinka Gorup iz Poznanovca, Uslužna uljara Ivanuša iz Gornjeg Hrašćana i OPG Andreja Petrović iz Varaždina (srebrne medalje). Dobitnici brončanih medalja su OPG-ovi Mirko Lastavec iz Hrastovskog, Ivanuša iz Gornjeg Hrašćana, Ivica Pozder iz Zamlače. Karmela Županić iz Vidovca, Nikola Siladi iz Kotoribe, Mirjana Biber iz Podturna i Uljara Šenkovec j.d.o.o. iz Šenkovca. 

 

U kategoriji ulja prešanih hladnim postupkom zlatne medalje izborili su Uljara Šenkovec i Poljo Posavec d.o.o. iz Dunjkovca, srebrne – OPG-ovi Marđetko iz Goričana, Zvonko Just iz Orehovice, Tamara Tkalec iz Šenkovca i Nikola Siladi iz Kotoribe, a brončanu OPG Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine. 

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Izvor: 3128