Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

U čast mladim vatrogascima

Vatrogasci Gornjeg Kraljevca u nedjelju, 4. kolovoza, od 14 sati kod svog spremišta pripremaju proslavu velikog jubileja: 80 godina vatrogastva u selu. Društvo se u radu susretalo s mnogim poteškoćama, što nije specifičnost samo Gornjeg Kraljevca. Danas se s ponosom diče mladim vatrogascima. Upravo oni nastavljaju rad i razvoj Društva tamo gdje su stali njihovi osnivači Ivan Kučmanić, Stjepan Bednjak, Valent Tuksar, Martin Sabolčec, Josip Varga, Ivan Varga, Imbra Leček, Đuro Matoša…
Članovi Društva, na čelu predsjednikom Nenadom Srpakom i zapovjednikom Ivanom Srpakom, pozivaju sve mještane da se pridruže proslavi i na taj način iskažu potporu i ponos ovim društvom. (D. Perhoč)

Međimurski vatrogasci u Orebiću i u dežurstvu
Međimurski vatrogasci i ove godine sudjeluju u obrani od požara na Jadranu. Ona je organizirana tako da se naglasak stavlja više na dežurstvo, a manje na dislokacije nego ranijih godina. U dislokaciju naši vatrogasci idu u Orebić, na poluotoku Pelješcu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Organizacija je povjerena DVD-u Čakovec, a tamo idu tročlane posade njegovih članova ili iz drugih društava, po dogovoru, s cisternom. Na licu mjesta već je druga smjena od 15 dana. Planirano je šest smjena, ali se po potrebi, ako se ljeto i suša oduže, mogu dodati još jedna ili dvije.
No, Vatrogasna zajednica Međimurske županije ima i obvezu dežurstva za slučaj posebne opasnosti, odnosno velikih požara. U slučaju potrebe, u roku od 3 sata od poziva, na mjesto krize mora krenuti 10 vatrogasaca, pet pripadnika JVP-a Čakovec i pet dobrovoljaca, s autocisternom od najmanje 10 tisuća litara vode i kombijem za prijevoz ljudi. Tu obvezu naša zajednica dijeli sa susjednom varaždinskom, u slučaju potrebe, ona našoj mora pridružiti svoju, jednako strukturiranu ekipu.(d.k.)

Izvor: 3040