Arhiva 20.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

U MEĐIMURJU JE SVE POD KONTROLOM

Temeljem velikog interesa javnosti vezano za tranzitni prolazak izbjeglica iz Hrvatske prema Sloveniji i Mađarskoj, obratio se međimurski župan Matija Posavec. On je danas održao sastanak s predstavnicima Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, Policijske uprave međimurske, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te zdravstvenih ustanova s područja Međimurske županije. Na sastanku je načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić izvijestio kako je do današnjeg jutra kroz Međimurje prošao 41 autobus, koji je iz Zagreba preko graničnog prijelaza Goričan otišao u smjeru Mađarske.

Treba istaknuti da nitko nije od izbjeglica pritom nije izlazio iz autobusa, niti su se autobusi u bilo kojem trenutku zaustavljali na teritoriju Međimurske županije, već su preko zajedničkog graničnog prijelaza na autocesti Zagreb-Budimpešta, preuzeti od tijekom prijepodneva iz Koprivnice je prema Republici Mađarskoj preusmjereno još osam autobusa. Prema informacijama kojima raspolažemo, Međimurje je u ovom trenutku samo tranzitna županija te nije zabilježeno pojedinačno kretanje izbjeglica na teritoriju Međimurske županije, već samo isključivo korištenje autoceste koja spaja dvije države, Hrvatsku i Mađarsku.

Shodno tome, trenutno nema potrebe za angažmanom zdravstvenih ustanova, nema zahtjeva za bilo kakvim smještajem, koji niti nije moguć obzirom da Međimurska županije nema takvih kapaciteta, no Crveni križ i dalje prikuplja hranu, zajedno s ostalim Crvenim križevima u Hrvatskoj. Uz to, djelatnici PU međimurske osim što su angažirani na područjima istočne Slavonije, sada vrlo profesionalno i pod punom kontrolom nadziru i provode pratnju autobusa koji iz Zagreba idu prema Mađarskoj. Cijela situacija će se unatoč svemu i dalje pratiti, no nikakvog razloga za bilo čiju zabrinutost nema, kako Međimurje predstavlja samo tranzitnu županiju.

Izvor: 3151