Arhiva 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

U Međimurju prošle godine liječena 93 ovisnika

Povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama, proteklog četvrtka u maloj vijećnici Međimurske županije održana  je konferencija za novinare posvećena problemima ovisnosti.  Na konferenciji su sudjelovali predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga, zamjenica župana Sandra Herman, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Diana Uvodić - Đurić, koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec - Baranašić i predstavnik PU međimurske Zlatko Baranašić. Bilo je ohrabrujuće čuti da u odnosu na proteklu godinu nije porastao broj odsoba liječenih od ovisnosti (ukupno ih je u zdravstvenim ustanovama u Hrvtaskoj registrirano 7.857). Najviša stopa liječenih ovisnika o opijatima je u Istarskoj županiji, a Međimurska se nalazi ispod hrvatskog prosjeka. U 2013. godini u Međimurskoj županiji u tretmanu su bile 93 osobe - od  toga je 71 osoba liječena zbog ovisnosti o opijatima, 21 zbog zloporabe marihuane, a jedna osoba zbog upotrebe kokaina. Većina liječenih (79) su muškarci. Istraživanja pokazuju da je srednja dob prvog uzimanja nekog ilegalnog sredstva 16,1 godinu, uzimanja heroina 20,2 godine, dok je srednja dob prvog intravenoznog uzimanja 21,3 godine. Zabrinjavajući je podatak da roditelji (njih 50 posto) o drogiranju svoje djece saznaju tek nakon 3 do 4 godine te da je srednja dob dolaska na liječenje 26,4 godine.

Što se tiče aspekta kriminaliteta vezanog uz drogu, on je gotovo isti kao i godinu dana ranije. U ovoj je godini zabilježeno 28 zapljena - 17 počinitelja prekršajno je procesuirano zbog posjedovanja, a protiv 14 je podnesena kaznena prijava.

Svi sudionici konferencije naglasili su važnost edukativnog preventivnog rada te upozorili da je rijetka pojava da put u ovisnost započne nekom od ilegalnih droga te da je prvi korak ka drugim oblicima rizičnog ponašanja, pa tako i u eksperimentiranje s drogama, prekomjerno pijenje alkohola i pušenje mladih. Nakon konferencije za novinare, voditeljima preventivnih programa po školama predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima, navikama i korištenju sredstava ovisnosti među djecom i mladima Međimurske županije, objavljeni u brošuri Dobro je znati.

V.Trstenjak

Izvor: 3088