Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

U nedjelju izbori za EU parlament

Građani Hrvatske u nedjelju će odlučivati o tome tko će biti hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. Prošle godine, negdje u isto vrijeme, birali smo naše predstavnike na godinu dana, od početka članstva u EU-u do kraja mandata ovog saziva EU parlamenta - sada naše predstavnike biramo na puni mandat od pet godina. Iako nam ovo nisu prvi ovakvi izbori, ipak treba podsjetiti na ono po čemu se značajno razlikuju od onih na koje smo navikli - na njima se može glas dati dva puta. Oni daju mogućnost tzv. preferencijalnog glasa, što znači da se, osim za listu kojoj birač želi dati podršku, može glasti i za jednu osobu s te liste (i samo s te liste). Može se glasati i samo za jednoga od kandidata, a tada se to broji kao glas podrške listi na kojoj je kandidat istaknut. Kandidat koji je preferencijalno dobio više od 10 posto glasova svoje liste pomiče se na vrh pri određivanju izabranih.
Za primjer, ako je lista osvojila dva mjesta u EU parlamentu, taj će kandidat u Bruxelles iako je na listi bio sedmi. Uz podsjećanje na ovu posebnost europskih izbora, treba spomenuti što bi nas kao Međimurce moglo zanimati na listama.
Na onima koje su istaknule nacionalne stranke je troje Međimuraca - na listi Hrvatskih laburista treći je Sergej Dinić iz Čakovca, na listi Saveza za promjene druga je Vladimira Palfi iz Belice, a na listi Snaga Roma Hrvatske četvrti je Željko Balog iz Pribislavca. I čitava jedna lista je međimurska - istaknuo ju je MDS, naša regionalistička stranka. U elementima provedbe nema novosti, glasat će se na uobičajenim biračkim mjestima, osim u Banfiju.(k)

Izvor: 3082