Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

U Pleškovcu svečano otvorena dvorana OŠ I.G. Kovačića

U petak je u Pleškovcu svečano otvorena sportska dvorana Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i dograđen učionički prostor. Izgradnja je počela u prvim danima rujna 2011. godine, a dovršena je minulih tjedana, nakon što je objekat prošao tehnički pregled. Otvorenje uoči početka školske godine 2014./2015. istinsko je osvježenje i radost za učenike, njihove roditelje i djelatnike. Svečanosti su se odazvali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, saborski zastupnici Nadica Jelaš, Mario Moharić i Dragutin Glavina, predsjednik Županijske skupštine MŽ Mladen Novak, župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, brojni načelnici općina i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, ravnatelji osnovnih škola i domaćin - ravnatelj OŠ I. G. Kovačića Mladen Beuk.  Načelnik Nagrajsalović iznio je osnovne podatke vezane uz tijek izgradnje objekata i zahvalio Ministarstvu regionalnog razvoja i Županiji, dok je ravnatelj Škole izrazio zadovoljstvo što će se nastava u budućnosti moći normalno i kvalitetno odvijati.

Župan Matija Posavec također je zadovoljan, ali i kritičan prema činjenici da je velika općina s puno udruga i klubova te velika škola poput ove u Pleškovcu - ustanova s puno uspjeha u radu, tako dugo čekala na sportsku dvoranu i dodatne učionice. Posavec je posebno zahvalio bivšem županu Ivici Perhoču koji je ustrajao na projektu te bivšoj načelnici Općine Dragici Vugrinec. 

Umjesto milijarde kuna za jednu 

dvoranu, mogli smo ih imati sto

Posljednji govornik sat i pol dugog programa otvorenja bio je ministar Branko Grčić koji je održao netipičan govor, poentirajući sa svakom izgovorenom rečenicom.

- Danas sam se vratio u dane izgradnje ove dvorane, kad me vaša bivša ravnateljica Jelena Haček neumorno požurivala da učenicima i učiteljima osiguramo bolje uvjete rada. Gledam danas program u kojem sudjeluju ova djeca i razmišljam kako me okrutnost posla koji radim odvukla od djece i mladih. Život, budućnost, uspjeh i sreća jednako su djeca. Zar je moguće da se mi političari bavimo sami sobom? Pitao sam se to slušajući poruke iz pjesama i recitala vaših učenika. Danas su odavde poslane važne poruke o budućnosti i sreći. Nije uobičajeno, ali dodat ću kako grad iz kojeg dolazim, Split, ima petnaest puta veću dvoranu od ove, čija je izgradnja koštala milijardu kuna. Potrošili smo milijardu i sada stoji prazna, kao trošak. 

Najjeftinije bi bilo da je srušimo. To bi za ovo društvo bilo najisplativije. Milijarda kuna je stotinu ovakvih dvorana. Pomnoženo s tisuću učenika, to je sto tisuća učenika koje bismo učinili sretnima. Dodamo li tome njihove roditelje, računica je jasna. Učinili bismo sretnima najmanje tristo tisuća ljudi i obogatili im život, rekao je, između ostalog, ministar Branko Grčić, dobivši dugačak aplauz.

U svečanom programu sudjelovali su učenici Škole - folklor, zbor, recitatori, Pjevački zbor Sv. Juraj na Bregu i KUU Zasadbreg. Tlocrtne dimenzije dvorane su 33 puta 27,60 metara, a sastoji se od dvodijelnog borilišta, fiksnih i teleskopskih tribina te galerije dograđene u prizemlju Škole. Izgradnja je stajala 13 milijuna kuna. U tom iznosu Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a sudjeluje s 8 milijuna kuna. Županija i Općina Sv. Juraj na Bregu osigurale su 5 milijuna kuna iz budžeta i kredita.

A. Ličanin

Izvor: 3098