Arhiva 23.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

"Upravo u našem odnosu prema djeci s Downovim sindromom, mjeri se uspješnost ali i socijalna osjetljivost neke sredine"

Humanitarni projekt Udruge za sindrom Down Međimurske županije, u sklopu kojeg je izrađen kalendar pod nazivom "Velike i male zvijezde 2015", više je nego uspio. Već na samo predstavljanju kalendara, koje je održano u srijedu u čakovečkom Hotelu "Park", aukcijom fotografija iz kalendara te donacijama, prikupljeno je oko 100.000,00 kun

 Prethodni kalendar izdan je prije dvije godine, a rezultati koji su postignuti na senzibilizaciji javnosti za probleme koje imaju djeca sa sindromom Down te novac prikupljen prodajom, potaknuli su nas da i ove godine sličnu akciju ponovimo. Rekla je to Višnja Horvat, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije te dodala da na žalost, na državnoj razini nisu sustavno riješene sve potrebe koje ova djeca imaju, te da novac za programe njihove integracije u društvo traže i putem donacija i ovakvih humanitarnih akcija.

 

Ove godine Grad Čakovec glavni je pokrovitelj ovog projekta, te se na zamolbu odmah i bez razmišljanja odazvao. "Uvijek smo rado sudjelovali u akcijama koje za cilj imaju poboljšanje uvjeta svih manjinskih skupina u društvu te smatramo da se javnost mora upoznati i senzibilizirati s onima koji su drukčiji, a žive pored nas. Upravo prema našem odnosu prema, ovaj puta djeci s Downovim sindromom, mjeri se uspješnost, ali i civiliziranost i socijalna osjetljivost neke sredine.", rekao je, među ostalim gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

 

A da Čakovčani i Međimurci imaju veliko srce, dokazali su i brojne istaknute osobe iz javnog, gospodarskog i kulturnog života, koje nisu štedjele novca te na prigodnoj aukciji kupile fotografije koje se nalaze na kalendaru. A u njemu su s malim zvijezdama, djecom s Downovim sindromom, u svojim svakodnevnim situacijama, pozirali Ćiro Blažević, Mani Gotovac, Nikša Bratoš, igrači zagrebačkog Dinama, Maja Vučić i Ivica Pucar, Neno Belan, Aleksandar Stanković, Dražen Žerić Žera, Tony Cetinski, Marko Tolja, Nela Sršen, te Barbara Kolar i Duško Čurić koji su i vodili program.

 

Osim prikazanih filmova nastalih na snimanju, nastupili su i Dixiland bend i Jungle band iz Čakovca, klapa Pižolot te plesačice Studija suvremenog plesa "Teuta" iz Čakovca. Autor fotografija je fotoreporter Vjeran Žganec Rogulja, a idejni pokretač projekta urednica na HTV-u Čakovčanka Tamara Peras.

 

Valja napomenuti da je gradonačelnik Kovač u ime Grada Čakovca kupio fotografiju na kojoj se pored Barbare i Duška nalazi i Karlo Košić, kojem ju je gradonačelnik i poklonio. Inače, kalendar se  može kupiti u Udruzi, knjižari "Domina M" u Čakovcu i "Hobby hižici" u Varaždinu i to po cijeni od 40 kuna.

Izvor: 3104