Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

URBANOVO: Međimurski vinari sve uspješniji

Svečano otvorenje manifestacije Dani vina u županiji Zrinskih - Urbanovo 2010., kojem je pridružen i 2. sajam vinarske i vinogradarske opreme, upriličeno je u petak u sportskoj dvorani OŠ Štrigova, uz velik odaziv protagonista te gospodarske grane, predstavnika državne, županijske i lokalne vlasti, HGK Komore Čakovec, predstavnika udruga, klubova. U toj su se prilici gostima i izlagačima obratili domaćini: zamjenik međimurskog župana Anđelko Horvat koji predsjeda Organizacijskim odborom manifestacije, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković te župan Ivica Perhoč koji je i službeno otvorio priredbu.
Prigodnom pjesmom publiku je osvojio Armando Puklavec, a riječju predsjednik udruge bez koje Urbanovog ne bi ni bilo - Udruge vinogradara i vinara MŽ Hortus Croatiae Zdravko Dvanajščak. Direktor Mesapa Marjan Novak izložio je rezulate 8. ocjenjivanja vina, nakon čega su I. Perhoč i J. Kraljičković uručili priznanja najboljima u kategoriji ocjenjivanja međimurske marke vina - pušipel. Bodovanje govori da je najbolji pušipel proizveden 2008. godine u podrumu Rajka Cmrečnjaka kojem je ocjenjivačka komisija dala 87,67 bodova, a slijede ga tri pušipela obitelji Dvanajščak-Kozol s 86,33 boda za berbu 2009. Priznanja su primili Alojz Tomšić, Bojan Štampar, Milivoj Kossi, Danica i Boris Novak te OPG Vina Kunčić.
Uzvanicima Urbanova za otvorenja su podijeljeni tobolci s vinskim čašama i vinskom putovnicom koju je predsjednik TZ-a Općine Štrigova Josip Mikec predstavio kao novinu u ponudi međimurskih podruma.
- Vinska putovnica je projekt Davora Fileša iz Čakovca i njegove tvrtke, a podrazumijeva da će je njezini imatelji na Danima vina moći koristiti kako bi zabilježili impresije o određenim sortama koje kušaju. Ubuduće će se ona primjenjivati upravo na Međimurskoj vinskoj cesti, a kako sadrži podatke o našim vinarima, podrumima i kušaonicama, olakšavat će orijentaciju i pritom vlasnicima donositi neke dobrobiti poput popusta prilikom kupnje vina, nagrade i drugog - ističe Josip Mikec.
Nagrađena vina
Osmo za redom ocjenjivanje vina u organizaciji nedelišćanskog Mesapa održano je 13. i 14. svibnja. U neposrednoj vezi s tim je dodjela priznanja za najbolje pušipele tijekom Urbanova, ali i dodjela medalja koja tek predstoji u vrijeme 12. mesapa u Nedelišću u lipnju.
Ocjenjivanje vinskih uzoraka, kao i svih godina dosad, imalo je međunarodni karakter, a dosadašnji odaziv vinara potvrdio je da postoji zanimanje za stručnom provjerom postignute kvalitete. Komisija u sastavu mr. Ivana Alpeza i Branka Mihaljević iz Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Zagrebu, dr. sc. Mojmir Wondra s Biološkog fakulteta u Ljubljani, Zdenko Ivanković, dipl. ing., s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Marijan Čižmešija, dipl. ing., i Miroslav Matovinović, dipl. ing., iz HZPSS-a Varaždin valorizirala je 89 uzoraka od kojih: 71 iz Međimurja, 16 iz Varaždinske županije te 2 iz Slovenije. Zaštićeno međimursko vino pušipel bilo je zastupljeno s 11 uzoraka, od kojih je jedan bio predikatni. Ocjenjivalo se prema EU metodi - 100 pozitivnih bodova.
- Postavili smo visoke profesionalne kriterije, a generalna ocjena svih vinskih uzoraka veoma je pozitivna. Odličnu kvalitetu postigla su tradicionalna vina, dok su predikatna sve kvalitetnija. U odnosu na prošlu godinu, kvaliteta je značajno viša, o čemu najbolje govori podatak da je od ukupnog broja ocijenjenih vina, zlatnih medalja dvostruko više nego lani - istaknuo je za otvaranja Dana vina u županiji Zrinskih Marjan Novak.
VELIKO ZLATO dobili su: Ivan Kirić (vinogorje Ljutomer-Ormož) za graševinu (izborna berba bobica) te Jelena i Anton Kojter za graševinu (izborna berba bobica).
ZLATNE MEDALJE osvojili su: Vladimir Kocijan (traminac mirisavi, kasna berba), Jelena i Anton Kojter (pinot bijeli, izborna berba), kaznionica u Lepoglavi (pinot bijeli; rizling rajnski 12), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (pušipel prestige, kasna berba), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (cuvee krče), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (muškat žuti), Dvanajščak-Kozol (traminac, izborna berba), Tomšić - vinogradarstvo i podrumarstvo (cabernet sauvignon, Ivan Kirić (sauvignon, izborna berba bobica), Marica Melnjak - Ludbreg (pinot bijeli), Tomšić - vinogradarstvo i podrumarstvo (chardonnay), Dvanajščak-Kozol (pušipel classic), Ljubica Magić - Imbriovec (graševina), Štampar - vinogradarstvo i podrumarstvo (cabernet sauvignon), Preininger d.o.o. vinogradarstvo i podrumarstvo (rizling rajnski), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (silvanac zeleni), Jakopić - vinogradarstvo i podrumarstvo (sauvignon), Štampar - vinogradarstvo i podrumarstvo (graševina), Jasna i Milan Židov (sauvignon), Dvanajščak-Kozol (moslavac - grofovo), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (graševina), Tomšić - vinogradarstvo i podrumarstvo (muškat žuti), Ignac Šardi (sauvignon), Dvanajščak-Kozol (mješavina sorti DK grofovo cuvee), Milivoj Kossi (rizling rajnski), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (moslavac pušipel).
SREBRNE MEDALJE osvojili su: Milivoj Kossi (mješavina sorti-mirisno vino), Jelena i Anton Kojter (pinot sivi), Zvonko Kerman (rizling rajnski), Dvanajščak-Kozol (moslavac preločko), NO-VIN d.o.o. (graševina), Jelena i Anton Kojter (muškat žuti), NO-VIN d.o.o. (sauvignon), Juraj i Jelena Nemec (silvanac zeleni), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (pinot sivi), Kaznionica u Lepoglavi (cabernet sauvignon; graševina 15), Jelena i Anton Kojter (chardonnay), Dvanajščak-Kozol (pinot crni rose, kasna berba), Ljubica Magić - Imbriovec (mješano bijelo), Saša Kišić - Globočec Ludbreški (pinot sivi), Preininger d.o.o. vinogradarstvo i podrumarstvo (chardonnay), Ivan Baksa - Varaždinske Toplice (sauvignon), Cmrečnjak - vinogradarstvo i podrumarstvo (pinot sivi), Mihalj Novinščak (sauvignon), Mihalj Novinščak (muškat otonnel), Robert Horvat (rizling rajnski - arhivsko), Tomšić - vinogradarstvo i podrumarstvo (pušipel classic), Štampar - vinogradarstvo i podrumarstvo (pušipel classic), Danica i Boris Novak (graševina), Mihalj Novinščak (rizling rajnski), Juraj i Jelena Nemec (rizling rajnski), Štampar - vinogradarstvo i podrumarstvo (pinot sivi), Milivoj Kossi (moslavac), Tomšić - vinogradarstvo i podrumarstvo (graševina), NO-VIN d.o.o. (muškat žuti), OPG Vina Kunčić (rizling rajnski), Zvonko Kerman (mješavina sorti / urbanska kapljica), Danica i Boris Novak (chardonnay), OPG Kirić (traminac), Anđelko Ramušćak - Zagreb (silvanac zeleni), Štampar - vinogradarstvo i podrumarstvo (sauvignon), OPG Vina Kunčić (muškat žuti).
BRONČANE MEDALJE osvojili su: NO-VIN d.o.o. (pinot bijeli), OPG Vina Kunčić (chardonnay), Rudolf Žganec - Hraščina-Trgovišče (voćno vino kupina-desertno), Zvonko Kerman (muškat žuti), Kaznionica u Lepoglavi (muškat žuti; sauvignon; pinot crni), Juraj i Jelena Nemec (mješavina sorti / Štrigovsko vino), Stjepan Posedi (voćno vino kupina), Danica i Boris Novak (pušipel classic), OPG Kirić (mješavina sorti / Štrigovčak), OPG Vina Kunčić (pušipel classic), Ignac Šardi (rizling rajnski), Milan Horvat (mješavina sorti).
PRIZNANJE su dobili: Marijan Serec (mješavina sorti / Sercovo vino) i NO-VIN d.o.o. (za rizling rajnski).
Nastavak slijedi
Dani vina u županiji Zrinskih - Festival pušipela i 2. sajam vinarske i vinogradarske opreme održavali su se u veselom tonu od petka do nedjelje. Publika je pokazala velik interes za sve segmente - od izloženih vinara međimurskih vinara do opreme koja se koristi u njegovoj proizvodnji i uzgoju vinove loze.
Večeri su se provodile uz zabavni program pod šatorom - koncert “Josip Keresturi”, svirku Rimščarskih baruna i Meteora. Već danas, u utorak u Svetom će se Urbanu služiti misa za vinogradare od 19 sati, a za sat kasnije sazvana je svečana sjednica Skupštine udruge Hortus Croatiae.
Vinski bal bit će održan u restoranu Terbotz u petak, od 20 sati. Istom će zgodom biti otvorena prva boca pušipela berbe 2009. Dani otvorenih vrata najavljeni su za subotu, 29. svibnja, od 9 do 19 sati, a za degustaciju vina treba kupiti bonove, dostupne i kod samih vinara, u vrijednosti 50 kuna.
Vega band svirat će na vinskoj veselici u Sv. Urbanu u subotu, a u nedjelju se od podneva, na istom mjestu održavaju proštenje i vinske igre.
Zabilježila i snimila
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2874