Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Uz Svjetski dan Roma održan okrugli stol

Čakovečke podružnice Učiteljskog fakulteta - Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za hrvatski jezik i jeziskoslovlje organizirale su okrugli stol na temu Odgoj i obrazovanje u multikulturalnosti - Međimurje danas, održan 8. travnja, uz Svjetski dan Roma. Brojni su sudionici okruglog stola svojim izlaganjima zaintrigirali prisutne, a riječi je bilo o brojnim aspektima života Roma u Međimurju.
U dvorani Učiteljskog fakulteta izlagali su Mirko Marković, savjetnik u Vladinom Uredu za ljudska prava i nacionalne manjine, Jagoda Novak, zamjenica pučke pravobraniteljice, dr. sc. Branimir Bunjac, povjesničar iz OŠ Podturen, doc. dr. sc. Lidija Cvikić s Učiteljskog fakulteta - Odsjek u Petrinji, Vedrana Močnik, profesorica Gospodarske škole Čakovec, mr. sc. Hrvoje Šlezak iz OŠ Kuršanec.
Među sudionicima su bili i Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, mr. sc. Slobodan Veinović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, dr. sc. Petar Radosavljević s Filozofskog fakuteta u Zagrebu, dr. sc. Ermina Ramadanović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i drugi. Moderatorice su bile doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i dr. sc. Ines Virč iz Odjela za onomastiku i etimologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Uvod je dao župan Matija Posavec, rekavši, među ostalim, da u Međimurju živi brojčano najveća populacija Roma u Hrvatskoj i da je puno energije i novca uloženo u poboljšanje kvalitete njihova života.
- Činjenica da ovdje živi najviše Roma zaslužuje posebnu pozornost. Nastojimo da život Roma u Međimurju bude kvalitetan, na zadovoljstvo njih kao nacionalne manjine, ali i većinskog stanovništva.
Puno se ulaže u obrazovanje i pripremu za obrazovni proces, no, činjenica je da ih mali postotak, oko 25 posto, koji upiše prvi razred dođe do 4. razreda osnovne škole, rekao je župan Posavec.
Rezultati u obrazovanju su mali, idu sporo, ali ih ima
Mirko Marković osvrnuo se na godišnja davanja za romske pomagače u nastavi.
- Ove će godine 5 milijuna kuna biti izdvojeno za pomagače romske manjine u obrazovnom procesu. O neuspješnosti obrazovanja čuli smo od župana, no, akcijski plan Dekada za Rome i dalje će mjeriti napretke u obrazovanju. Oni su spori, ali postoje.
Kad govorite o financijama, lako se podvuče crta i sve zbroji, a procjene u obrazovanju mjerljive su tijekom duljeg perioda i idu sporo, rekao je M. Marković.
Dodao je da je Hrvatska jedina zemlja Europske unije koja je osigurala novac za program Dekade za Rome, dok je Jagoda Novak istaknula da su od 2002. godine do danas pomaci znatni, ali ipak nedovoljni. Pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec u svojoj je raspravi istaknuo da se predškola za Rome ubuduće planira u 3-godišnjem trajanju.
- Sad je predškola godinu dana, a u budućnosti će ići tri godine. U dječjim vrtićima imamo 289 djece romske populacije, no, činjenica je da vrtići nemaju kapacitete kako bi zadovoljili potrebe koje postoje.
Osim toga, lokalna zajednica nema novca za financiranje boravka tako velikog broja djece u predškoli i vrtićima, pa se ono podmiruje roditeljskim udjelom i onim iz nadležnog Ministarstva, rekao je B. Sušec.
A. Ličanin

Izvor: 3077