Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Valentin Vražić, bačvar iz Donjeg Kraljevca

Sajam inovacija i dizajna Inova u Zagrebu uvijek donese i neko priznanje u Međimurje, kao i prošle godine. Za jedno od njih pobrinuo se Valentin Vražić, vlasnik bačvarskog obrta Vinom iz Donjeg Kraljevca. Na nedavnoj svečanosti primio je brončanu medalju za svoj zaštićeni dizajn kompleta barskih stolaca sa stolom - nagrađeni dizajn izveden u stiliziranom obliku bačve. Valentin kaže:
- To su barski stolac ili komplet za široku upotrebu, prvenstveno u ugostiteljskim objektima, u barovima i u kafićima. Ali namijenjeni su i građanima, onima koji u svoj dom vole pozvati goste, a pritom ih i ponuditi pićem u zgodnom ambijentu – oni komplet mogu postaviti na terasu ili u drugi pogodan prostor.
Valentin nam objašnjava kako je došao do svog dizajna. Rješenje koje je modificirana bačva neće iznenaditi onoga tko je bačvar, ali pitamo ga kako se on odlučio oblikovati proizvod koji nećemo baš očekivati od bačvara.
- Negdje pred svojih godinu dana, pri povratku s poslovnog sastanka u Zagrebu, stao sam na piće u jednom kafiću u Svetom Ivanu Zelini. Kad sam sjeo na barski stolac, osjetio sam da je raskliman, skoro sam pao. Tog mi je trenutka glavom prostrujila misao - zar ja ne bih bio u stanju napraviti bolji? I to je bilo to – začeo se novi proizvod. Odmah sam krenuo na posao. Sutradan sam otišao u jedan kafić u Donjem Kraljevcu i izmjerio sjedalice. Krenuo sam od izgleda, a kada sam dobio dobar oblik bačve, razradio sam okov postolja - samo ovaj element tražio je mjesec dana. Negdje u šestom mjesecu komplet je bio gotov. Taj dizajn zaštitio sam kao svoj, u suradnji s Obrtničkom komorom.
Stol i stolac izrađeni su od hrastovog drva. Valentin ističe njegovu glavnu kvalitetu - osim ugode oku “starinskog” materijala, to je dugovječnost.
- Stol i stolci će potrajati, čak i sljedećoj generaciji, za dvadesetak, pa i tridesetak godina. Jedino ih se vodi ne smije izlagati. Ključna je hrastovina, dobro sušena, što je zadatak onoga od koga dobavljam poluproizvod koji mi složimo u bačvu i lakiramo, a dio dizajna je i to što nudimo šest boja.
No, Valentin se potrudio oko još jedne stvari, svakako važne kao objašnjenje što je njegov komplet dobio priznanje onih kojima je dizajn struka. Osim što je zgodan za oko, komplet je i ekonomičan s prostorom - što će ugostitelji cijeniti.
- Potrudio sam se dosta oko toga da proučim kako ljudsko tijelo stoji na barskom stolcu, odnosno za stolom. Isprobavao sam razna rješenja, osobito s okovom, dok nisam došao do konačnoga. Ono je štedljivo s prostorom - uz moj stol mogu se smjestiti četiri osobe, a da pritom zauzmu površinu od ukupno 3 i pol kvadrata, što je rekordno malo.
U ovih nekoliko mjeseci kupci su već dobro prepoznali kvalitetu ovog dizajna. Do kupca Valentin ide na tradicionalan način - obilazi sajmove, svatko može stolac i stol pogledati i probati. Dosta je onih kojima se odmah dopadnu, pa ih kupe, zadovoljan je Valentin. Ali ide i ambicioznije, u izvoz.
- Za veljaču je dogovorena manja količina za tvrtku partnera iz Austrije. Budu li zadovoljni, naručit će i znatno više. S njima već dobro surađujemo, oni uzimaju dobar dio našeg cvjetnog programa.
Komplet barskog stola i stolaca u proizvodnji Vinoma najnoviji je artikl, ali svakako ne jedini vrijedan spomena. Stariji asortiman su posude za cvijeće, ali i umjetnički oblikovane bačvice. Kad je pred dvadesetak godina inoks počeo istiskivati tradicionalnu bačvu od hrastovine, kao posudu za dozrijevanje i čuvanje vina, Valentin je reagirao hitro, kao i u slučaju svog najnovijeg dizajna. Odlučio se za novi proizvodni program - bačvice koje nisu komercijalne, ali osim što su lijepe, itekako imaju svrhu.
- Radimo ih u nekoliko veličina, od litre i pol, preko onih od 3 i od 5, do onih od 10 litara. One će idealno poslužiti kao suvenir i kao poklon. Rado ih kupuju oni koji dobrom poslovnom partneru žele dati nešto zgodno. Manje u prvom redu služe čuvanju rakija i likera, a veće mogu poslužiti i za vino. Održavanje i čišćenje sasvim je jednostavno. Uputstvo prilažemo uz bačvicu, ne treba biti podrumar ili proizvođač rakije da bi se na nekadašnji način moglo držati malo vina ili rakije za goste.
Neki će, naravno, goste vinom poslužiti na suvremen, malo “gospodskiji” način - iz butelje. Valentin i za to ima rješenje - stalke za butelje. Tradiciju se mora čuvati, ali tako da istovremeno bude suvremena. Tako Valentin radi bačvariju. Nagrađeni dizajn možda nije zadnja dosjetka kojoj se od njega možemo nadati.

Dražen Kovač

Izvor: 3065