Arhiva 30.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

VEĆINA KANDIDACIJSKIH LISTA NIJE ZADOVOLJILA KRITERIJE RODNE URAVNOTEŽENOSTI

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije očitovalo se priopćenjem o zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u III. izbornoj jedinici. U priopćenju koje potpisuje predsjednica Povjerenstva Josipa Carović stoji da je to tijelo 25.ožujka 2015. godine uputilo svim političkim strankama na području Međimurske županije preporuke za promicanje rodno osviještene politike.

U nastavku donosimo sadržaj tog obraćanja društveno-političkoj javnosti:

 

"Tom smo prigodom upozorili da Zakon o ravnopravnosti spolova definira obvezu provođenja rodno osviještene politike uređujući pitanje uravnoteženosti izbornih lista na svim razinama izbornog procesa. Naime, Zakon propisuje obvezu poštivanja uravnoteženosti spolova na kandidacijskim listama tako da zastupljenost podzastupljenog spola ne smije biti niža od 40 posto.

 

Vodeći se odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije analiziralo je svih 16 objavljenih pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u III. izbornoj jedinici (koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju) prvenstveno sa stajališta zastupljenosti oba spola na kandidacijskoj listi (broj, tj. postotak žena na listi), poziciju žena na listi, broj lista gdje nije ostvaren zakonski uvjet o 40%-tnom udjelu podzastupljenog spola na listi te broj lista na kojima su žene prve na listi.

 

Već na prvi pogled vidljivo je da je na većini kandidacijskih listi zadovoljen zakonski uvjet o minimalnoj zastupljenosti podzastupljenog spola na listi (40% : 60%, tj. minimalno 6 žena/muškaraca).

 

Nakon analiziranja objavljenih kandidacijskih listi za III. izbornu jedinicu vidljivo je sljedeće: broj kandidacijskih listi bez žena - 1; broj kandidacijskih listi gdje je žena na 1. mjestu - 1; broj kandidacijskih listi gdje je žena na 2. mjestu - 7.

Nadalje, broj kandidacijskih listi gdje su žene na 14. (posljednjem) mjestu - 9; liste koje nisu ispunile zakonski uvjet 40% : 60% - 3; liste koje su ispunile zakonski uvjet 40% : 60% - 13; minimalno ispunjen uvjet 40% : 60% (6 žena) - 8; jednaki broj žena i muškaraca (50% : 50%) - 4; više žena na listi (8 žena, tj. oko 60%) - 1; broj kandidacijskih listi s dobrim pozicioniranjem žena na listi - 11 te broj kandidacijskih listi s lošijim pozicioniranjem žena na listi - 2.

 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije razočarano je udjelom žena na tri kandidacijske liste koje ili uopće nemaju žene na svojim listama ili nisu ispoštovale zakonski minimum od 40%. Također, kao što je vidljivo iz analize, razočaravajuće je i to što su na dvije liste žene očigledno uvrštene samo zbog formalnog poštivanja zakonskih odredbi, odnosno samo zato da stranka ne bi snosila posljedice zbog neispunjavanja zakonske obveze. S druge strane podržavamo i ocjenjujemo pozitivnim korak naprijed učinjen na čak 13 kandidacijskih listi, gdje su predlagači ispoštovali zakonski uvjet (negdje i više od zakonskog minimuma), pri čemu je čak njih 11 vodilo računa o dobroj raspodjeli kandidata oba spola na listi.

 

Uzimajući u obzir sve navedeno, želimo također podsjetiti da na ovim parlamentarnim izborima, sukladno europskoj praksi, birači mogu dati preferencijalni glas. Time se otvara mogućnost davanja glasa jednom kandidatu za kojeg birač smatra da će najbolje braniti njegove interese u Hrvatskom saboru, što pruža priliku svim kandidatima na listama da budu izabrani i da budu zastupnici u Hrvatskom saboru bez obzira na poziciju koju zauzimaju na listi.

 

Zbog toga naša analiza o lošijoj poziciji žena na listama prvenstveno ukazuje na lošiji položaj žena u njihovim političkim strankama, a ne toliko na sam položaj na kandidacijskoj listi, jer preferencijalni glas daje svima na listi šansu za uspjeh.

 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova također je uočilo je da je tijekom dosadašnje kampanje rodna ravnopravnost slabo istaknuta i da rodna pitanja nisu u dovoljnoj mjeri prepoznata kao društveno važna.

 

I na kraju, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije, bez obzira na spol, svim kandidatkinjama i kandidatima želi mnogo uspjeha na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 8. studenog 2015. godini. Pozivamo ih da svojim radom doprinesu razvitku i gospodarskom rastu Republike Hrvatske te stvaranju društva tolerancije i jednakih mogućnosti za sve, bez obzira na spol, vjeru, nacionalnost i osobna uvjerenja."

 

Pripoćenje potpisuje predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova MŽ Josipa Carović. (al)

 

na fotografiji Josipa Carović

Izvor: 3157