Arhiva 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Veliko priznanje Edi Lukmanu

Osnivaču Škole animiranog filma Čakovec Edi Lukmanu u četvrtak je dodijeljen Orden reda Akademske palme Republike Francuske za izniman doprinos u akademskoj zajednici na promicanju kulturne suradnje i obrazovanja. U dvorani za svečanosti Muzeja Međimurja orden je na rever ponosnog dobitnika stavila Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz.

Uz domaće snage, ugodnoj atmosferi tog iznimnog trenutka svjedočili su akteri animirane filmske scene iz cijelog svijeta koji su se ovih dana okupili u Čakovcu na 21. internacionalnoj filmskoj radionici. O važnosti međunarodne suradnje, sponama Međimurske županije i Republike Francuske te nagradi koja je nastavak jednog puta govorio je župan Matija Posavec. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač potvrdio je kako je ŠAF međunarodno prepoznatljiv zaštitni znak grada.

- Grad Čakovec dobiva kompliment jer ima sugrađanina koji svoj rad već desetljećima postavlja na međunarodnu scenu. Edo Lukman nije samo osnivač ŠAF-a, već i samozatajno predan pedagog, stvaratelj, filantrop. Počašćeni smo njegovim radom, radom za koji danas zasluženo biva nagrađen. Iduće godine Škola animiranog filma slavi 40 godina rada, a ovaj je događaj uvertira u lijepu obljetnicu, ističe gradonačelnik S. Kovač.

Red Akademske palme jedno je od najstarijih građanskih odličja u svijetu, utemeljeno u vrijeme Napoleona Bonapartea. U početku je bio rezerviran za eminentne profesore Sveučilišta Sorbonne, a od 1866. godine dodjeljuje se široj kategoriji - ljudima zaslužnim za francusko obrazovanje i kulturu, uključujući i strane državljane koji su pridonijeli razvoju obrazovnih i kulturnih veza s Francuskom i širenju francuske kulture u svijetu.

- Posebna je čast biti u Vašem rodnom gradu, među Vama bliskim ljudima i u prilici istaknuti postignuća koja su obilježila Vašu karijeru i suradnju s Republikom Francuskom. Posvetili ste se režiranju animiranih filmova. Svoju ste strast oduvijek dijelili sa svojim sunarodnjacima i ovim gradom, no, Vaši su filmovi prikazivani i prikazuju se u cijelom svijetu. Sudjelovali ste u najprestižnijim žirijima, poput onoga na Animafestu u Zagrebu prošlog mjeseca. U svojoj ste velikodušnosti vrlo rano shvatili da će Vaša umjetnička kreativnost i talent puni smisao poprimiti tek u prenošenju znanja i pedagoškom radu. Obrazovni program u ŠAF-u Čakovec odvijao se usporedno s brojnim edukativnim aktivnostima u inozemstvu. Dragi gospodine Lukman, Vaše viđenje umjetničkog stvaralaštva uvijek je počivalo na volji za razmjenom i dijeljenjem. Upravo ste zbog svoje želje za tim sudjelovali u radu više od 50 filmskih radionica u Austriji, Danskoj, SAD-u, Finskoj, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj... Hrvatska i Francuska su dvije zemlje duge i bogate tradicije animiranog filma, a Vas s našom zemljom vežu brojne veze budući da ste tamo radili kao redatelj, voditelj radionica, član žirija na festivalima. Naše dvije zemlje sada pripremaju Festival francuske kulture u Hrvatskoj za 2015. godinu. Bit će to produžetak Festivala hrvatske kulture u Francuskoj pod nazivom Croatie, la voici (Hrvatska je ovdje). Uvjerena sam da ćemo ponovo imati čast surađivati s Vama i animiranom filmu zajedno osigurati zasluženo mjesto, rekla je ambasadorica Boccoz nakon projekcije dvaju animiranih filmova iz ŠAF-ove radionice i nastupa mlade glazbenice Lee Šprajc iz Šenkovca.

NISAM VJEROVAO DA JE ISTINA

- Puno mi znači ovo priznanje, tim više što je došlo potpuno neočekivano. Isprva nisam vjerovao da je to istina. Ali, veseli me baš zato što sam dosta vremena radio na projektima u Francuskoj, u lijepom su mi sjećanju i danas tamo imam vrlo prisne kontakte. Neki od mojih najdražih prijatelja iz cjelokupne moje karijere su upravo iz Francuske. Sve se skupa poklopilo i izuzetno sam sretan, rekao je skromno Edo Lukman.

Rad u ŠAF-u karakterizirao je ozbiljnim i predanim, a mogućnost da djeca u njemu provode slobodno vrijeme vrlo vrijednim u razvijanju kreativnosti. Edo Lukman rođen je 1949. godine u Čakovcu u kojem 1975. osniva Školu animiranog filma. Zahvaljujući njemu, ŠAF Čakovec postao je prepoznatljiv kinoklub mladih koji njeguje animirani film, popularizira profesiju i sudjeluje u projektima ASIFE (Međunarodne asocijacije animiranog filma) te sudjeluje na uglednim svjetskim festivalima animiranog filma.

Aleksandra Ličanin 

Izvor: 3088