Arhiva 16.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Vidjeti i doživjeti su različite stvari

Padaline i jak vjetar od srijede nikoga nisu ostavili ravnodušnim. U središtu Čakovca izlagači su s Porcijunkulova užurbano pospremali svoje štandove i sklanjali se na suho, a već narednog dana na društvenoj sam mreži pročitala komentar kako se “znala prognoza vremena - pa su se svi tome mogli prilagoditi”. Kakva besmislica. Ako znam kakva je prognoza vremena za danas, a ona je loša, znači li to da cijeli dan ostajem doma u zatvorenom i ne živim iščekujući nevrijeme?

Kišobrani u centru grada prošli su svim hrvatskim medijima. Nema Međimurca koji je prošao srcem Čakovca, a da ga nije udobrovoljilo kišobransko šarenilo. Nema veze što su neki mediji konstatirali kako je to “već viđeno”. Važnije je - je li doživljeno. Nije isto nešto vidjeti na fotografiji i/ili tome svjedočiti uživo. A mi smo i vidjeli i doživjeli.

Podrum

I ponovo ta kiša s početka teksta. Voda se zadržala u podrumu zgrade u kojoj stanujem. Nije prvi put. I svaki put kad se to dogodi, dođu djelatnici Stanorada da nam to uslikaju. Nakon tog slikanja, nikad se ne dogodi ništa. Ni inače se s upravljanjem našom zgradom, kad je o Stanoradu riječ, ne događa ništa. Osim kad je njihov interes u pitanju.

Prvi tjedan

Vraćanje s godišnjeg odmora na posao većini baš i nije neki veseo događaj, ali meni jest. Volim se vratiti u Čakovec, volim doći na posao. Dio srpnja provela sam na crnogorskoj obali i u ovih nekoliko redaka mogu potvrditi da ih šišamo za poneko koplje. Ali nisu loši. Naprotiv. Moraju poraditi na prometnoj i komunalnoj infrastrukturi, znanju stranih jezika. Sve ostalo je super. More je čisto, plaže opremljene tuševima i kabinama za presvlačenje, ljudi prijateljski raspoloženi. Kad brodićem izađete na more, vidite Prevlaku, pa vam dom ne fali.

Sadržaja za zabavu ima i previše ako volite turbofolk, no, nađe se svačega i za druge ukuse. Od filmskih projekcija i kazališta na otvorenom do tehno zabava. Cijene? Sve je jeftinije nego doma. Kao profesionalno deformirana, još dodajem da crnogorska javna televizija ima solidan programski koncept. Emitiraju puno dokumentarnih filmova, javljaju se s javnih događanja u specijaliziranim emisijama, nebrojena se lica iz svih sfera življenja pojave kao sugovornici tijekom cijelog dana. Središnja informativna emisija uvijek se sastoji od deset minuta fantastičnih vijesti iz zemlje, pa nekoliko minuta crnih vijesti iz svijeta, pa nekoliko minuta loših vijesti iz zemlje. Ako gledate samo prvih nekoliko minuta emisije, pomislite da se zemlja zove Utopija.

Nek mu je laka zemlja

Prošlog ponedjeljka otišao je Matija Grabrović, ugledan likovni pedagog, koreograf narodnih plesova i voditelj folklora iz Čakovca. Nema osobe koja ga je prošlog tjedna spomenula, a da joj se na licu nije odražavala toplina. Takav je bio Matija Grabrović. Samozatajno topao i srdačan.

Izvor: 3093