Arhiva 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Vodovodna mreža s odgođenim korištenjem

Zbog čega u romskom naselju Parag, u Općini Nedelišće domaćinstva nisu bila priključena na vodovodnu mrežu odmah po izgradnji, prije pet godina? Pitanje je to koje je načelniku Općine Nedelišće Darku Daniji postavio SDP-ov vijećnik u Općinskom vijeću Radovan Balog. On je konstatirao da su priključenja na vodovod izvršena tek prije nekoliko mjeseci, pa ga je zanimalo zašto se čekalo tako dugo.
Načelnik je odgovorio da je 47 priključaka na vodovodnu mrežu izvršeno nakon prespajanja koja su bila nužna zbog nedovoljnog pritiska. Naime, mreža je izgrađena iz Programa PHARE 2005., ali se priključci na nju nisu izvodili zbog činjenice da su stambeni objekti bespravno izgrađeni.
- Osim bespravno izgrađenih objekata, postojao je i problem neuređenosti zemljišno-knjižnog stanja korisnika, odnosno posjednika nekretnina u naselju.
Nakon postupka kojim smo trebali uvesti red u prostoru za gradnju, ponovo su se javljala odstupanja od planiranog. I dalje je većina objekata bespravno izgrađena, status im je neriješen, a zemljište na kojem jesu uzurpirano je. Postoji i problem gradnje više građevina na čestici u vlasništvu jednog člana obitelji, preprodaja zemljišta, paralelno cijepaljenje zemljišta, loša urbanistička lokacija objekata.
U više navrata obavljena je geodetska izmjera i jako je teško saznati pravo stanje u prostoru jer, osim gustoće izgradnje, postoji i problem stalne interpolacije.
Kod legalizacije se i dalje mogu očekivati problemi u donosu na plan parcelacije, ističe, među ostalim, u svom odgovoru načelnik D. Dania.
On je također pozvao vijećnika Baloga da, s obzirom da je već upoznat s ovom problematikom, pozove mještane Paraga na poštivanje pozitivnih propisa, kako bi se izgrađena infrastruktura u naselju mogla doista i koristiti.
A. Ličanin

Izvor: 3063