Arhiva 09.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ZA REFERENDUM - ŽIVIMO LI DOISTA U DEMOKRATSKOJ DRŽAVI?

Inicijativa ZA REFERENDUM prikuplja potpise građana u nakani da utječe na saborsku raspravu i izglasavanje zakonskih izmjena vezanih uz pitanja referenduma. Zahtjevna zakonska regulativa u tom smislu pokazuje i dozu demokratizacije društva u kojem živimo i opredjeljenje vladajućih struktura - za državu u kojoj građani imaju utjecaj ili ga nemaju već su samo porezni obveznici i birači.
 
Potpisi koje prikuplja inicijativa ZA REFERENDUM mogu se dati zaključno do subote, 13. lipnja. Svakoga dana štandovi su u centru grada, kod Galerije Sjever, na tržnici i u srijedu na Sajmu.
 
Kako je referendum u većini modernih demokratskih država osnovni oblik neposredne demokracije i izravan oblik izražavanja volje građana o pitanjima od osobite važnosti za užu ili širu zajednicu, primjer i isticanje važnosti građanske inicijative u tom smislu već smo susretali u našem društvu. Ovih dana, podršku daje inicijativa ZA REFERENDUM, tim više što najnovijij zakonski prijedlog referendumske regulative - umjesto da olakša inicjative za održavanje referenduma - to dodatno otežava te prestavlja očitu namjeru da se građanima onemogući sudjelovanje u referendumskim inicijativama.

Građanska inicijativa ZA REFERENDUM sastavljena od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva započela je akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim će se tražiti smanjivanje broja potrebnih za raspisivanje referenduma na 200 tisuća potpisa te prikupljanje potpisa birača na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće javno okupljanje.

- Novi zakon koji je u saborskoj proceduri na prvom čitanju uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građanin čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa. Također, ne predviđa se brojčano iskazivanje potpisa birača, što ostavlja veliki prostor za manipulaciju. Prijedlog novog zakona donosi još niz nepovoljnih odredbi, ali ove dvije su temeljne. Njihovim izmjenama izgubio bi se smisao prava na referendum. Važnost ove akcije je u tome da se održi mogućnost neposrednog odlučivanja građana, jer nove izmjene tome ne doprinose. Iz tog razloga pozivamo žitelje Međimurja da u što većem broju svojim potpisima daju podršku ovoj inicijativi. Jednako tako tako zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima već iskazali svoju podršku ovoj inicijativi - ističe Irena Levačić iz Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja referenduma.

 

Valja reći također kako se ocjenjuje da institut referenduma u sebi krije opasnost da se građani organizirano odupru odlukama vladajuće većine i glasno iskažu otpor politici s kojom se ne slažu. Hrvatski laburisti - Stranka rada su još 2010. godine predlagali da se broj potrebnih glasova za referendum smanji sa dosadašnjih 10 posto broja stanovnika na 200 tisuća, jer smatraju da je taj broj građana sasvim dovoljan da se razluči ima li inicijativa potrebnu podršku građana ili ne.

 

Hrvatska je jedna od zemalja s najstrožim uvjetima za provođenje referenduma, kako po pitanju potrebnih potpisa, tako i po pitanju vremena prikupljanja potpisa. To je dodatno otežano ograničenjem mjesta za prikupljanje potpisa prema kojem bi se oni mogli prikupljati samo u uredima državne uprave.

 

- Naša podrška ovoj inicijativi je sasvim prirodna, ne samo kroz potpise već i kroz uključivanje naših članova u prikupljanje potpisa na štandovima. Usudim se reći kako ovu referendumsku inicijativu smatram možda najbitnijom nakon referenduma o hrvatskoj samostalnosti i pristupanju hrvatske Europskoj uniji, s obzirom da ista predstavlja težnju ka jačanju neposredne demokracija onakve kakva bi u jednoj modernoj europskoj državi trebala biti. Ova će inicijativa, u konačnici, dati odgovor na pitanje da li doista živimo u demokratskoj državi ili je sve to samo privid demokracije - kaže za portal lista Međimurje Petra Kovačić iz Laburista.

Kao primjer daje i brojke drugih zemalja. Zakonska regulativa u Sloveniji je takva da se za referendum mora prikupiti 40 tisuća potpisa u roku 30 dana (imaju 2 milijuna stanovnika). U Švicarskoj treba 50 tisuća potpisa u roku 90 dana za prikupljanje (7,4 milijuna stanovnika), a u Mađarskoj primjerice 200 tisuća potpisa u roku 120 dana (imaju 9,8 milijuna stanovnika).

 

Izvor: 3136