Arhiva 18.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Zagađivač je još ''službeno'' nepoznat!?

Pola godine nakon što je list Međimurje otkrio aferu „Lakovi“ na području Ksajpe, u Šenkovcu, počela je sanacija zemljišta izrazito onečišćenog opasnim otpadom. Podsjetimo na činjenice. Općina Šenkovec krajem jeseni prošle godine zaprimila je pisanu prijavu osobe koja se potpisala kao „bivši djelatnik tvrtke Eko Međimurje“. 

U njoj spomenuti, uz ostalo, tvrdi da je dotično šenkovečko poduzeće godinama na zemljište na području sada bivšeg „eksploatacijskog polja 2“ utovarivačima i bagerima izlijevalo, odnosno zakopavalo otpadne boje i lakove. Potpisnik pisma naveo je kako je i sam sudjelovao u tome.

Saznavši za ekološku bombu, Općina je odmah reagirala. Načelnik Saša Horvat sve je prijavio inspektoru zaštite okoliša koji je naložio neka stručna tvrtka napravi analizu tla. Tada se otkrilo o kolikoj se razini zagađenja radi. Na ispitanim uzorcima je razina, posebno za djecu opasnog olova, 25 puta veća od dopuštene, a otkrivene su i visoke količine cinka i ukupnog kroma te drugih štetnih elemenata. 

No, i bez analize, kad se tek malo zagrabilo ispod površine tla, golim se okom, što smo i prvi objavili na fotografijama, mogla vidjeti „čudna“ boja uzoraka zemlje. 

Naknadnim analizama u bunarima na Ksajpi otkriveno je i zagađenje vode. Sve je prijavljeno policiji i DORH-u čija istraga još uvijek traje.

Dio zagađenog zemljišta, neposredno uz zemljište i nedaleko pogona Eko Međimurja u vlasništvu je Općine, pa se ona našla pred dodatnim problemom. Prema zakonu, bez obzira tko je zagađivač, zemljište u roku od 90 dana mora sanirati vlasnik. Sanacija, naravno, nije jeftina, a Općini nije preostalo ništa drugo, nego odriješiti vlastitu „kesu“.

Ogorčeni Horvat: Tko god je to radio, „svaka mu čast“

Načelnik Horvat, na dan početka sanacije, u četvrtak, 12. lipnja na zagađeno područje pozvao je i novinare. Pokraj iskopanih jama i uz intenzivan miris po bojama i lakovima izjavio je:

- Još u studenom sve smo prijavili, no, počinitelj, nažalost, još dandanas nije službeno otkriven. Ne bih ga imenovao, no, činjenica je da se radi o bivšem eksploatacijskom području na kojem se nekada iskapala zemlja za proizvodnju cigle. Prije 2 tjedna, u pratnji policije stigla je inspekcija zaštite okoliša iz Zagreba te, da bi napravili dodatne analize, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba. Izuzeli su materijal na koordinatama koje je dao svjedok koji želi ostati anoniman. 

Pronađeno je isto što i krajem prošle godine. Nažalost, dok se ne pronađe počinitelj, trošak sanacije mora snositi Općina, a kasnije možemo tužiti krivca. Da bismo ishodili sve potrebne dozvole, dosad smo već utrošili više od 100.000 kuna, a sama sanacija će nas, odnosno, porezne obveznike, u najboljem slučaju, stajati 500.000 kuna. Zamislite što se sve moglo napraviti tim novcem umjesto da čistimo nečiji otpad. 

No, na stranu i novac. Podsjećam još jednom i da je analiza vode u bunarima na Ksajpi pokazala 40 posto veću količinu metala od dopuštene, i to onih koji izazivaju rak kostiju. A i takvih slučajeva je, nažalost, bilo. 

Ta voda koju su ljudi nekad i pili iz bunara čak nije niti za pranje ili zalijevanje, kamoli za piće. Da ne govorim da je na Ksajpi, zamislite ironije, nekada djelovala bolnica za plućne bolesnike. „Svaka čast“ onome tko je sve to napravio, ogorčen je Horvat.

Kad je riječ o samoj sanaciji, s ukupne površine od 300 kvadratnih metara kopa se i odvozi zemlja do dubine 4,5 metara. Radove izvodi tvrtka Mišić Podbrest, a zemlju preuzima zagrebački Cijak. Ona će se prosijati. Opasan otpad u svom će reciklažnom dvorištu deponirati Cijak, a pročišćena zemlja vratit će se u jame na Ksajpi.

- To će biti oko 1.370 kubnih metara, odnosno više od 3.000 tona. Sigurno će stradati i cesta koja vodi do lokacije, a stanari Ksajpe neko će vrijeme morati trpjeti buku teških kamiona, kaže šenkovečki načelnik.

Mnogi Šenkovčani strahuju da je zagađeno područje i mnogo veće od onog čija je sanacija počela. Osim boja i lakova, spominje se da se na pojedinim lokacijama navodno nalaze i zakopane bačve u kojima se nalazi mazut. No, je li tome tako, utvrdit će se istragom nadležnih institucija. Dok ona konačno bude završena.

Podsjetimo na kraju da se Eko Međimurje d.d - tvrtka u koju svi upiru prstom, nakon našeg napisa početkom prosinca prošle godine, očitovala o cijelom slučaju. 

„Eko Međimurje  d.d. nema nikakvih službenih saznanja o mogućem onečišćenju tla na području Općine Šenkovec te je o istom saznalo temeljem napisa u listu Međimurje.Eko Međimurje d.d., kao društveno odgovorna tvrtka koja osjeća odgovornost za okolinu i zajednicu u kojoj djeluje, brigu za okoliš ugradilo je u temeljne vrijednosti svog poslovanja i posluje u skladu s normom ISO14001“, naveli su, uz ostalo, u svome priopćenju.

 

Izvor: 3086