Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Zaklada Ana Rukavina na MEV-u u Čakovcu

Aktivisti Zaklade Ana Rukavina posjetili su Međimursko veleučilište u Čakovcu i organizirali akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. U okviru 247. akcije upisa, koju Zaklada organizira na inicijativu Mirjane Trstenjak, prof., studenti su bili u prilici saznati više o upisu u Registar i bivanju potencijalnim darivateljem koštane srži. O tome je govorila dr. sc. Mirta Mikulić pročelnica Registra.
Upis članstva istom su prilikom obavili studenti MEV-a i građani u dobi od 18 do 40 godina, vođeni porukom akcije “lijek je u nama”. Prema voditeljici Ureda Zaklade Ana Rukavina Mirti Vrančić, u Čakovcu je u Registar upisano 142 novih članova kojima je istom prilikom uzeta krv.
Članstvo u Registru pridonosi spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Zahvaljujući brojnim donorima i donatorima, a prije svega dobrim ljudima, hrvatski Registar danas ima preko 44.200 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i dio je Svjetskog registra - Bone Marrow Donors Worldside. Darivatelji su dosad dali šansu za život 24 oboljelih u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.(al)

Izvor: 3083