Arhiva 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Zar krađa auta i oštećenje policijskog vozila nisu važni za javnost?

Pitanje što nam ga je postavio Danijel Baksa iz Dekanovca upućeno je policiji, a odnosi na onaj dio njenog posla u kojem ona najtješnje surađuje s nama iz medija - to je njeno izvještavanje o aktualnim značajnijim događajima s polja javne sigurnosti. Prešućuje li policija neke događaje, prikriva li nešto time ili nekoga štiti? Danijel smatra da je nelogično što ono što se njemu dogodilo nije našlo mjesta u policijskom biltenu za javnost. Kaže nam:
- Ukraden mi je auto, iz dvorišta moje kuće, a nađen je u 2 sata ujutro, 25. veljače, jer je onaj koji ga je uzeo imao nesreću na jednom rotoru u Čakovcu i oštetio ga, a onda još udario u policijski auto. Ja sam u to vrijeme ležao u bolnici u Klenovniku, a policija me probudila zbog toga. Nisam siguran ni da je to korektno. Auto je bio potpuno slupan i morao sam si sam platiti popravak, a šteta je oko 14 tisuća kuna. Počinitelj je bio pijan, bez vozačke dozvole. Nakon što je ukrao auto, na benzinskoj postaji Matić u Čakovcu, pred obilaznicom, natankao ga je i odvezao. Čuo sam da su ga ganjale četiri patrole i policijski kombi. Kako to da takvoga nečega nema u novinama ni u policijskim izvješćima, a on šeće gradom? U osiguranju su mi rekli da naknadu štete moram pokušati istjerati privatnom tužbom. Nemam kasko osiguranje, ali sam od kradljivca auta dobio poruku s pitanjem hoću li da me sjekirom zatuče ako ga budem tužio. On to sve radi namjerno, to mu je način da ga strpaju u policijske prostorije ili na psihijatriju, da ima gdje prespavati. To je on nedavno razbio izlog jedne prodavaonice, a meni ga je najavio mobitelom. Policija mi je na to rekla da promijenim telefon. U trenutku u kojem me policija zvala u bolnicu, moj je brat, na kojega vozilo službeno stoji, pod policijskom pratnjom slupani auto vozio prema policijskoj upravi. Tko je bio dužan odvući ga? No, dok sam ga ja trebao dobiti van, nisu mi ga htjeli dati dok ne dođem s vučnom službom.
Glasnogovornik PU međimurske Zdravko Kolarić odgovara da je splet okolnosti doveo do toga da se slučaj ne nađe u biltenu. Puna slika događaja nije bila jasna odmah nakon nesreće koja se dogodila na rotoru u blizini Županije. Vozilo je prvo bilo sklonjeno sa samog rotora na najbliže parkiralište zgrade Županije. Policija u slučajevima potrebe, kad se očevidne radnje ne mogu okončati na licu mjesta, doista naručuje vučnu službu kako bi ih otpremila u svoje dvorište, ali račun za to na kraju ipak pošalje vlasniku. Za Danijela Baksu ili njegovog brata, kao službenog vlasnika vozila, zato je i povoljnije što ga se nije vuklo. Danijel Baksa je u policiju stigao tek ujutro i potvrdio da je vozilo njegovo, odnosno da je on stvarni korisnik, i prijavio slučaj kao krađu. Tad je kvalifikacija cijelog događaja postala jasna, ali je još trebalo neko vrijeme da se slučaj raspetlja, kaže Kolarić.
Bilo je tu neke pretpovijesti u međusobnim odnosima iako Danijel Baksa kaže da se s počiniteljem susreo tek uz ovaj slučaj. Štete za ljude u nesreći nije bilo, niti je šteta na policijskom vozilu bila takva da bi to davalo poseban značaj slučaju, pa je nakon nekoliko dana ovo izgubilo na aktualnosti za bilten, rekao nam je Kolarić.
Počinitelj svakako nije osoba za koju biste pomisliti da ju se prikrivanjem informacija štiti - doista već otprije ima dosje, potvrđuje Kolarić, a kao beskućnik traži način da prespava u policiji ili na psihijatriji. No, ključno je to što bilten za javnost nema značaja sa stanovišta istjerivanja odgovornosti - kradljivac auta bit će kazneno i prekršajno prijavljen zbog svojih ispada te noći, kaže nam glasnogovornik PU međimurske.
Dražen Kovač

Izvor: 3073