Arhiva 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Zaraženom hranom stoka se uništava

Dr. sc. Predrag Kočila, dr. vet. med., prošle je godine u razgovoru za list Međimurje upozoravao stočare na opasnosti od mikotoksina koji se stvaraju u žitaricama na polju ili u skladištima, čak i u gotovoj hrani, jer lanjske godine s međimurskih je polja skinuto na tisuće tona tzv. stočne pšenice, proklijale na klasu i već obuhvaćene različitim plijesnima zbog previše kiša uoči žetve.
Međutim, dr. Kočila kaže da upozorenja koja je slao preko javnih medija kao stručnjak za to područje nisu ostavila dovoljno traga:
- Stekao sam dojam kako naši stočari još uvijek ne shvaćaju opasnosti koje nosi hranidba životinja žitaricama ili hranom zaraženom mikotoksinima, pa ću i ove godine upozoriti (jer neki stočari sad baš spremaju žitarice za vlastitu proizvodnjuu stočne hrane) na opasnosti koje prijete od mikotoksina iz zaraženih žitarica - kukuruza, ječma, pšenice, zobi...
Baš pred desetak dana naišao sam na najsvježiji primjer kronične izloženosti mikotoksinima i njihovom učinku na organizam krmača i odojaka. Kod poljoprivrednika koji ima 20-ak krmača u čiju je hranu godinu dana umiješavao prošlogodišnji ječam zagađen mikotoksinima (a to nije znao jer je ječam izgledao zdravo) u zadnja tri tjedna su se oprasile četiri krmače koje su ostale bez mlijeka za svoju mladunčad. Odojci su avitalni i nakon nekoliko dana počeli su ugibati zbog slabosti, pojave proljeva i pada opće otpornosti, a odojci koji su uspjeli preživjeti početnu fazu bolesti pokazuju znakove živčanih poremećaja, grče se, veslaju nogama, na nogama se javljaju otvorene rane, pa za nekoliko dana i oni ugibaju.
Primjer koji sam naveo jasno govori da je zdrava hrana, kao i organizirana i izbalansirana hranidba životinja preduvjet za uspješnu stočarsku proizvodnju, da izravno utječe na razinu proizvodnje, na kvalitetu proizvoda, na zdravlje i dobrobit životinja, pa mislim da bismo mi u Međimurskoj županiji morali i financijski potaknuti uzgajivače stoke na poljoprivrednim gospodarstvima da kontroliraju hranu za stoku i unaprijede proizvodnju na svojoj farmi. Već poznavanjem kvalitete stočne hrane moguće je smanjiti troškove hranidbe, kao i druge ulazne troškove. Kontrola kvalitete stočne hrane u razvijenim zemljama smatra se obvezatnom i neizostavnom u svakodnevnom upravljanju hranidbom, dok je na hrvatskim gospodarstvima to još uvijek nepoznanica. Mislim da nismo toliko bogati da si takvo stanje i dalje možemo dopustiti.
(MB)

Nevidljivi ubojice

Mikotoksini su sekundarni toksični metaboliti brojnih vrsta plijesni koji se u većim količinama stvaraju na žitaricama koje se nalaze u nepovoljnim uvjetima vlage i temperature (velike količine kiša i visoka koncentracija vlage u zraku, povećane temperaturne razlike). Zbog kumulativnog djelovanja, mikotoksini i u malim količinama predstavljaju opasnost i za zdravlje ljudi i za zdravlje životinja.
Toksičnost mikotoksina najjače je izražena kod mladih i bređih životinja kojima oslabljuje imunološki sustav. Neki mikotoksini oštećuju stanice jetre (karcinom), živčani sustav (krvarenja u mozgu), izazivaju bolesti bubrega, respiratorne poremećaje, degeneraciju spolnih organa i nepravilan spolni ciklus, oštećuju sluznicu probavnih organa, a imaju i fotosenzibilan učinak.
Zaraženost mikotoksinima u stočnim krmivima može se smanjiti mehaničkim čišćenjem žitarica i krmiva od nečistoća, čuvanjem žitarica na suhom i prozračnom mjestu, kemijskom obradom ili biološki, kao i termičkom obradom (kuhanje, prženje, pečenje).

Izvor: 2883