Arhiva 10.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ZAŠTO SU PONOVNO NEZADOVOLJNI BELIČKI PROIZVOĐAČI MERKANTILNOG KRUMPIRA?

Ne dajmo krumpir u bescjenje



Primijetili smo da se nekontrolirano uvozi dosta izrazito nekvalitetnog krumpira iz Španjolske i Italije. Uvoznici i trgovački lanci od kojih svaki tjedan jedan ima krumpir na akciji, takvom nam robom ruše cijenu, a s obzirom i na ostale okolnosti prošlogodišnje i ovogodišnje sezone, ne piše nam se dobro. To je sukus i poruka s prošli ponedjeljak u Belici održanog hitnog sastanka članova tamošnje Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.


-Na tržištu u Hrvatskoj vlada nered. Znamo, a to su nam rekli gosti na nedavnoj manifestaciji Dani polja krumpira, da se u zemljama poput Austrije, Francuske i Nizozemske cijena krumpira trenutno kreće od 30 eurocenti ( oko 2.5 kuna) pa naviše, za kilogram, ovisno o kvaliteti, odnosno tome za što je krumpir namijenjen. Prošle smo godine doživjeli debakl zbog velikih količina oborina, ove godine problem predstavljaju ekstremne vrućine. Trpimo gubitke koji će se u pravom smislu riječi osjetiti tek na kasnijim sortama. Ulazni troškovi svake godine sve su veći, a ako cijena bude tako niska, daljnja proizvodnja je upitna. To je harakiri, opisao je stanje jedan od inicijatora sastanka Damir Mesarić.



Zar je krumpir toliko „socijalni artikl“ da baš svaki tjedan u nekom trgovačkom centru mora biti u akcijskoj prodaji, zapitali su se, uz ostalo, belički krumpiraši. No, unatoč prozivanju trgovačkih lanaca dio okupljenih proizvođača dotaknuo je i vlastite kolege – „ neka se prozovu imenom i prezimenom oni koji idu ispod cijene“, moglo se čuti na sastanku, no takvi ipak nisu imenovani. Proizvođači su izrazili strahovanje da će sljedeće godine biti još gore, a nakon pola sata rasprave donijeli zaključak po kojem će uputiti otvoreno pismo s opisom situacije u kojoj se nalaze – resornom ministarstvu, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i samim trgovačkim centrima. -Pomognite nam da dignemo glas za očuvanje vlastitog ponosa i kvalitete života u našem Međimurju, poručili su javnosti belički proizvođači.

Izvor: 3145