Arhiva 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

ZAVNOH-a: Većina stanara za rušenje platana

Još nije utvrđeno kada točno, no, po svemu sudeći, drvored platana u čakovečkoj Ulici ZAVNOH-a koji je, slobodno se može reći, i znak prepoznatljivosti spomenutog dijela grada – ove će godine biti srušen. O rušenju se, što u gradskim krugovima, što među građanima, špekulira već neko vrijeme, a inicijativu su potaknuli sami stanari.
- Nogostup je zbog korijenja izrazito oštećen te se njime teško prolazi. Platane imaju puno lišća, pa iako ono s ulice očiste djelatnici Čakoma, mnogo u jesen padne i u privatna dvorišta. Nadalje, u Ulici ZAVNOH-a nužna je rekonstrukcija vodovodne i plinske mreže koja, ako se ne uklone stabla, neće biti moguća. Platane ni nisu autohtona stabla, niti baš ne pašu u urbanim sredinama. I, naposljetku, među stanovnicima ulice proveli smo anketu u kojoj se 95 posto njih izjasnilo da žele da se drvored sruši, kaže pročelnik gradskog Odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić. No, Grad je u proračunu osigurao i sredstva za sadnju novog drvoreda. O tome što će se zasaditi, odluka tek slijedi...
- U okviru rekonstrukcije plinovoda i sanacije nogostupa, planira se uklanjanje drvoreda platana te zamjena autohtonim nasadom. Cilj je spriječiti daljnje propadanje nogostupa i podzemne infrastrukture, kao i osigurati stabilizaciju samih kuća koju narušava korijenje drvoreda, navodi se u obrazloženju stavke proračuna koja se odnosi na sanaciju u Ulici ZAVNOH-a. Za spomenutu je namjenu predviđeno 640.000 kuna.
V. Kelkedi

Izvor: 3064