Arhiva 08.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Završio čakovečki dio projekta Erasmus+

Od ponedjeljka do četvrtka u Čakovcu su u sklopu projekta „Erasmus +“, koji provodi I. osnovna škola Čakovec, zajedno sa nastavnicima, boravila djeca iz Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke, Italije, Španjolske i Poljske. Cilj projekta je međusobno upoznavanje, stjecanje novih znanja i prijateljstva, a u sklopu boravka u Hrvatskoj, među ostalim, učenici su razgledali Čakovec, Međimurje, Hrvatsko zagorje i Zagreb, posadili drvo prijateljstva te se natjecali se u znanju. U četvrtak su na čakovečkom Trgu Republike povodom Dana Europe predstavili zemlje iz kojih dolaze.



Štandove postavljene na sjevernoj strani Trga, osim učenika čakovečkih škola i polaznika dječjih vrtića, obišli su i brojni građani te gradski dužnosnici. Mogli su uživati u jelima iz zemalja koje zajedno s nama sudjeluju u ovom projektu te upoznati njihove običaje. Ovim predstavljanjem ujedno je i obilježen Dan Europe.



Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač tom je prilikom naglasio da se ideja pod kojom je ujedinjena Europa, a to je stavljanje zajedničkih interesa i budućnosti pod zajedničku kapu, istodobno poštujući sve različitosti s ciljem promicanja zajedništva i tolerancije, najbolje ogledala upravo u Čakovcu. Ovdje su djeca iz naše zemlje, Italije, Poljske, Španjolske, Turske, Rumunjske, Bugarske i Grčke, spojene preko jednog europskog projekta koji kod je već sad rezultirao i novim prijateljstvima i planovima za suradnju.Učenici su se natjecali i u znanju o Europskoj uniji. Treće mjesto osvojili su učenici iz Turske, drugi su bili domaćini, učenici 1. osnovne škole, dok su najbolje znanje pokazali mladi iz Poljske. Pehare i zahvalnice im je na svečanoj večeri uručio gradonačelnik Kovač.



Inače, svi gosti koji su ovaj tjedan boravili kod nas oduševljeni su Čakovcem i cijelom zemljom, te su najavili sigurni ponovni dolazak. Hrvatski domaćin projekta, čakovečka 1. osnovna škola ponovno nas je predstavila u najboljem svjetlu. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje provode, a koje ih svrstavaju među ponajbolje osnovne škole u županiji i državi.

Izvor: 3132