Arhiva 23.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Zbog čega se ubio Miljenko Crnčec iz Mihovljana?

U petak, 13. lipnja, oko 21.15 sati na parkiralištu u Ulici Janka Slogara u Čakovcu, prema policijskom izvješću, samoubojstvo je izvršio Miljenko Crnčec (59) iz Mihovljana, zadavši si jednu prostrijelnu ranu iz vatrenog oružja. Čuvši pucanj netko od stanara obližnjih zgrada u tom dijelu grada obavijestio je Centar 112, a ovaj policiju.

Gledao sam utakmicu kad me prenuo reski zvuk, poput onog jače petarde i prvo što sam pomislio je “k vragu i djeca”. I nastavio sam gledati utakmicu. Kasnije sam čuo komešanje i otišao do prozora i vidio beživotno tijelo tu na parkingu, a došla je i policija, hitna i vatrogasci. Tako neobičan događaj te večeri  simboličnog datuma opisuje jedan od stanara zgrade koji svojim prozorom gleda baš na mjesto događaja. 

Glas o pucnjavi ubrzo se raširio. Počela su i ulična nagađanja o tome što se zaista događalo. Je li bilo više pucnjeva?  Špekuliralo se da je preminuli Crnčec stradao u izmjeni vatre s policijom. Naravno, policija je drugi dan službeno opovrgla takve priče.

Iako policija ne daje ime osobe koja je, navodno, počinila samoubojstvo, neslužbeno se ipak doznalo da je riječ o Miljenku Crnčecu, poznatom poduzetniku, lovcu, strijelcu i ribiču iz Mihovljana. Policija zasad istražuje što je uzrok samoubojstvu i što je Crnčec uopće radio na tom mjestu. Nađen je, naime, mrtav uz svoj automobil terenac varaždinskih registracija.

Je li njegova smrt povezana s  nekoliko ranijih napada na članove istaknute poduzetničke obitelji iz Čakovca, oca dvije kćeri na čelnim mjestima poslovne grupacije? Podsjetimo na te događaje - počelo je početkom svibnja 2008. godine, kada je direktorica jedne od tvrtki iz grupe na povratku s večere kod svoje sestre doživjela dvostruki napad vatrenim oružjem,  jedan je strijelac hicem probio staklo vozačkih vrata i okrznuo joj desni rukav trenirke da bi metak prošao kroz donji dio suvozačevih vrata. Iako u šoku nastavila je vožnju da bi u idućoj ulici dvadesetak metara dalje dva metaka ispalio drugi napadač i jednim hicem pogodio blatobran auta. Napadnuta i njen tada trogodišnji sin ostali su neozlijeđeni.

Krajem kolovoza iste godine slijedio je još jedan napad, ovaj možda više prijetnja, otac obitelji na podvozju svog automobila  pronašao je improviziranu napravu. Pokazalo se da ona nema eksplozivnog punjenja, ali je poruka bila jasna.

Treći se napad dogodio sredinom studenog prošle godine, u dvorištu kuće jedne od sestara, a ovaj je uzeo “kolateralnu” žrtvu. Mještanin Ivanovca uređujući živicu dvorišta aktivirao je eksplozivno sredstvo i zadobio tešku i trajnu ozljedu. Još traju vještačenja koja trebaju pokazati o kakvoj se napravi radilo.

Već prvi napad izazvao je ne samo strah napadnutih već i uznemirenost građana, sve je bilo isuviše nalik pokušajima mafijaških likvidacija, osim možda po učinkovitosti ili dosljednosti. 

Već nakon prvog napada krenula su govorkanja o tome, što je u pozadini, čak su se u medijima pojavile špekulacije da neki koji ne primaju ne kao odgovor pošto-poto žele doći do atraktivnog zemljišta u blizini zagrebačke zračne luke gdje je smješten jedan od obiteljskih proizvodnih pogona. Tvrdnje o korijenima napada u poslovnoj sferi vehementno su demantirali sami napadnuti. Prvonapadnuta je rekla da ima određenih sumnji o tome tko je počinitelj i da su o tome obavijestili policiju, ali da se one ne odnose ni na koga iz poslovnog okruženja. Izrazila je i povjerenje u rad naših kriminalista.

No, već tada je policija, kao jednog od sumnjivaca, počela obrađivati i Crnčeca. Može li se sada njegovo samoubojstvo tumačiti kao znak da se obruč istrage oko njega stegnuo? To tim više, jer je policija u četvrtak, 12. Lipnja, uhitila 30-godišnjaka iz Čakovca koji je navodno za račun Miljenka Crnčeca obavio nekoliko „napada“ na čakovečku poduzetničku obitelj. Prema našim saznanjima, Crnčeca je u subotu, dan nakon samoubojstva, čekalo uhićenje. Svojim ga je činom preduhitrio.

Policija je u ponedjeljak potvrdila da je uhitila 30-godišnjaka zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Konkretnije za pucanje na poduzetnicu i za postavljanje tempirane eksplozivne naprave u živici dvorišta njezine sestre. 

Policija još treba istražiti detalje ukupnog konteksta događaja, a i motive. No, ostaje otvoreno nekoliko važnih pitanja. Što je te večeri Crnčec tražio na tom mjestu? Zašto policija, ako je bio sumnjiv, nije organizirala pratnju i ranije ga uhitila i možda tako preduhitrila u činu samoubojstva? 

 

Izvor: 3086