Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Zbog visokog vodostaja "plivala" neka mjesta u Međimurju

Most preko Mure u Svetom Martinu na Muri bio je zatvoren od utorka, 2. rujna, a s njime i tamošnji granični prijelaz. 

Preporučen vodostaj rijeke koji dopušta da se most otvori za promet je 3,60 metara, a četiri je dana dosezao 3,90 do 4 metra. U petak je razina vode pala na 3,83 metra i upravo je sporo opadanje vodostaja zabrinjavalo tamošnje stanovnike.

- Mura se inače brzo diže i spušta. Neobično je da tako dugo stagnira, to doista nije uobičajeno. 

Cijelu srijedu i četvrtak bila je visoka, a u petak je pala na 3,83 metra. 

Kad se spusti na 3,60, otvorit ćemo most. Očekujem da to bude kasno popodne, rekao je za list Međimurje u petak u podne načelnik Općine Sv. Martin na Muri Franjo Makovec. (l)

 

 

Prošlotjedne kiše probleme su prouzročile i stanarima Ulice Augusta Šenoe, u Šenkovcu. Pozvao nas je čitatelj Franjo Veble iza čijeg se imanja na kućnom broju 52 nalazi dječje igralište koje je, kao i susjedni vrtovi, za svake jače kiše potopljeno. Veblea je zasmetala reakcija na koju je naišao kad je nazvao općinsku upravu, tražeći pomoć, odnosno, pumpanje vode u obližnji kanal koji se nalazi tek nekoliko metara dalje od igrališta.

- Rekli su da neće nekoga slati zbog 10 centimetara vode. No, vode je puno više, do 30 centimetara. Ako u Općini ne mare, a redovito su nam potopljeni i podrumi koje mnogi od nas, pa i ja sam, „ispumpavamo“, kome onda plaćamo različite naknade. Vidio sam u Pribislavcu - slična situacija. Kanal se nalazi tek nekoliko metara od poplavljene zone, kao i ovdje kod nas. Tamo su ispumpavali. Zar je takav problem da dođe nekoliko ljudi s pumpom i vodu jednostavno ispumpa u kanal? Kako će tek biti kad počnu prave jesenske kiše, pa i snijeg zimi. Općinare je baš briga za nas, ogorčen je Veble. 

V. Kelkedi 

 

 

Obilna kiša prošli ponedjeljak i utorak ponovo je, što se događa već duže vrijeme, prouzročila probleme stanovnicima Pribislavca.

Središnja ulica - braće Radić, bila je poplavljena na više mjesta, a uz domaće vatrogasce, vodu su ispumpavali i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovca te DVD-a Strahoninec. Voda je „potopila“ i više dvorišta te povrtnjake. (vk)

Izvor: 3098