Arhiva 29.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Želimir Krampač u crnoj rupi administracije!

Dvadesetsedmogodišnji Želimir Krampač iz Hodošana ostao je zabezeknut kad je nedavno došao po doznake za bolovanje u ordinaciju obiteljske medicine u Goričanu u kojoj je upisan od rođenja:
- Zabolio me zub te sam otišao u stomatološku ambulantu u Goričanu u kojoj mi je moja zubarka zbog jake upale dala 7 dana bolovanja. Uskoro sam se javio svojoj obiteljskoj liječnici, također u Goričanu, doktorici Mariji Gluhak, radi podizanja doznaka. Prije ovog dolaska, kod doktora sigurno nisam bio godinu i pol, a možda i više. Međutim, medicinska sestra rekla mi je: “Želimire, nešto nije u redu. Ne mogu te naći u evidenciji.” U prvi mah pomislio sam da je u pitanju nekakva sitna pogreška i da ću uskoro dobiti doznake, ali... iznenađenje me tek čekalo. Medicinska sestra obavila je nekakve telefonske pozive i rekla mi da više nisam pacijent te ordinacije, već da sam od 1.12.2010. godine upisan kod doktora Dine Barlovića u Štrigovi (?!). Nikad se nisam ispisivao iz ordinacije doktorice Gluhak niti mi je takvo što padalo na pamet. Svi ostali članovi moje obitelji pacijenti su doktorice Gluhak - tata, mama, sestra i dva brata. Nikada nisam dobio nikakvu obavijest da sam prebačen drugom liječniku. Ostao sam bez obiteljskog liječnika u trenutku u kojem sam hitno trebao doznake bez kojih sam, realno, mogao ostati bez posla. Srećom, moj šef je razuman čovjek i kad sam na poslu ispričao što mi se dogodilo, nisu mogli vjerovati. Krenuo sam u potragu za liječnikom koji će me primiti. Prvo sam pitao medicinsku sestru u ordinaciji dr. Gluhak mogu li me ponovo upisati, no rekla je da to nije moguće jer su puni. Na razumijevanje sam naišao u ordinaciji doktora Željka Kovača u Donjem Kraljevcu koji me primio te su se i tamo čudili rekavši da nešto slično nikad nisu čuli. Morao sam i do preloške ispostave HZZO-a radi potvrda o prijelazu, ali ni na tom mjestu mi nitko nije znao ili nije htjeo objasniti što se zapravo dogodilo - ispričao nam je Želimir Krampač. Želimir je problem riješio sam, a u javnost izlazi sa željom da se takve nebulozne situacije ne događaju drugima.
- Pogreška se može dogoditi svakome, i to nije problem. Nitko mi se nije ispričao niti pokušao objasniti što se dogodilo, nego su me jednostavno ostavili da se sam snalazim. To je sramota u ovoj mojoj priči. Da u rukovodstvu tvrtke u kojoj radim nisam naišao na razumijevanje, mogao sam ostati bez posla zbog kašnjenja dostave doznaka - dodaje Želimir.

VELIKI VAKUUM ZA MALE LJUDE

Kako se moglo dogoditi da čovjek tako propadne kroz sustav i završi na “krivoj strani crne rupe”, pitam Mariju Gluhak, dr. med., čiji je pacijent Ž. Krampač godinama bio:
- Imamo desetak takvih slučajeva u kojima nam kompjutorski sustav pacijenta više ne prepoznaje kao našeg. No, ako pacijenti dolaze u ordinaciju unutar godine dana, propisi dopuštaju da ih liječimo iako više nisu upisani kao pacijenti ove ordinacije. Želimir Krampač nije se javljao u ordinaciju znatno dulje od godine dana te mu nismo više bili u mogućnosti pružiti uslugu. No, kako je upisan kod liječnika u Štrigovi, to morate pitati u HZZO-u - pojasnila je doktorica Gluhak.
Željka Drljić

Izvor: 2944