Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

ŽIDOVSKA OPĆINA ČAKOVEC: 70 godina sjećanja

Židovska općina Čakovec organizator je i domaćin obilježavanja 70-godišnjice deportacije Židova u logore smrti. Trodnevni program bit će održan ovog četvrtka, petka i nedjelje, a po svom sadržaju bit će nešto drugačiji nego smo o obljetnicama navikli.
Predsjednik ŽO-a Čakovec Andrej Pal, dr. med., najavljuje filmsku projekciju i koncert te komemoraciju na židovskom groblju Čakovec.
- Program obljetnice pod nazivom 70 godina sjećanja - Ne zaboravimo zločine počinje u četvrtak, 22. svibnja, u 20 sati u Centru za kulturu kada će biti održana i projekcija filma Sarin ključ. Film dolazi u naš grad zahvaljujući suradnji s 8. festivalom suvremenog židovskog filma Zagreb. Glazbenice svjetske reputacije Evgenia Epshtein na violini i Marina Ivanova na klaviru održat će koncert u petak, od 20 sati u zgradi Scheier, a za nedjelju najavljujemo komemoraciju na židovskom groblju u Čakovcu u 11 sati, ističe Andrej Pal.
Pružit će se i izuzetna prilika da posjetitelji događanja razgledaju restauriranu Matičnu knjigu rođenih Židovske vjeroispovjedne općine Čakovec iz 1884. godine koja je u posjedu Državnog arhiva za Međimurje (DAM) u Štrigovi.
Osim što će biti izložena u Centru za kulturu, pojašnjenja o Matičnoj knjizi i radu Arhiva u okviru koncerta u zgradi Scheier dat će Jurica Cesar.
- Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, 2011. godine ova je matična knjiga restaurirana i konzervirana. DAM zapravo čuva dvije matične knjige - rođenih od 1782. do 1885. i knjigu vjenčanih iz 1884. te dvije knjige umrlih od 1796. do 1885. godine, ističe za list Međimurje ravnatelj DAM-a Jurica Cesar.
Događaj će posjetiti i predstavnik izraelskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.(al)

Izvor: 3082