Arhiva 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Zlatno odličje za reljefnu oblogu

Na 38. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA i 9. izložbi inovacija, prototipova i studentskih planova Budi uzor Zagrebačkog velesajma trojac Damir Perčić, Matija Trupković i Ivan Trupković iz Brezja primio je zlatno odličje za inovaciju Reljefna obloga. Riječ je ovdje o zidnoj oblozi koja se može lijepiti u interijeru i eksterijeru, pa se možda na prvi pogled učini kako u inovaciji zapravo nema ničeg osobito novog. Međutim, ideja koju su razradila trojica inovatora iz Brezja toliko je jedinstvena da ju je jedan Kinez doslovno namjeravao ukrasti s izlagačkog prostora. Pitali smo naše sugovornike u čemu je razlika između obloga koje su nam već poznate i ovih njihovih.
- Inovacija je u tome što smo sve spojeve riješili besprijekorno. Reljefi na jednoj ploči savršeno se nadopunjuju s reljefima na drugim pločama. Riješili smo, dakle, sistem kalupa i potpuno pojednostavili spajanje ploča. Inovaciju smo zaštitili, no, želimo je i patentirati jer je sustav kalupa primjenjiv i za druge vrste potreba u serijskoj proizvodnji, kaže Ivan Trupković, dugogodišnji proizvođač suvenira.
Damir Perčić dodaje da ovih dana najviše razmišljaju o dvije stvari.
- Želimo sami pokrenuti proizvodnju ploča onako kako smo osmislili i želimo patentirati sistem kalupa. Na Zagrebačkom velesajmu kineski član ocjenjivačke komisije doslovno nam je skinuo jednu ploču s izložbenog štanda i udaljio se. Prava je sreća što smo ga primijetili jer nismo stalno bili prisutni uz svoj izložak. To govori kolika je vrijednost naše inovacije. Ove se ploče slažu poput puzzli, jedna se na drugu nadovezuju, to nisu puke kocke, ističe Damir Perčić, strukom soboslikar. Reljefna obloga imitira koru više vrsta stabala. Ideje za druge motive su brojne, no, važan je i podatak da su izrađene od poliuretana, što ih čini laganima.
- Nismo mogli napraviti nešto što je preteško za apliciranje na zidove jer danas se u interijeru puno koristi knauf koji ne bi mogao nositi reljefne obloge ukoliko su preteške. Kvadratni metar naše obloge ima oko četiri kilograma, što ga čini zahvalnim za postavljanje, ali i po pitanjima trajnosti. Uz ukrasnu, ova reljefna obloga ima i ulogu zvučne i toplinske izolacije, kaže Matija Trupković koji kao dizajner keramike ovaj tim upotpunjuje i svojim likovnim talentima.
REDEA ih
odbila samo tako
Uvjereni u kvalitetu svoje inovacije i njezino vanserijsko rješenje, naši su inovatori željeli započeti proizvodnju za koju im treba inicijalni kapital. Obratili su se Razvojnoj agenciji REDEA, želeći vidjeti mogućnosti uklapanja u neki od projekata, odnosno natječaja prema fondovima.
- Iako smo imali inovaciju, odnosno, potpuno novi proizvod, plan pokretanja proizvodnje i zapošljavanja, u REDEA-i su nas odbili svisoka. Rekli su nam da nismo zanimljivi, kaže Damir Perčić. Ivan Trupković dodaje da im je prvenstvena namjera započeti vlastitu proizvodnju, no, ni prodaja inovacije, a možda i patenta, nije ideja kojoj se ne bi priklonili ukoliko ponuda bude dobra.
- Interesantno nam je da pokrenemo serijsku proizvodnju jer smo dvije godine razvijali proizvod, odnosno sustav kalupa koji je prepoznat kao prekretnica u stvaranju ovakvih zidnih obloga, kaže I. Trupković.
Na 38. salonu inovacija INOVA na Zagrebačkom velesajmu njihova je inovacija privukla veliku pozornost inovatora i proizvođača. Pozitivne reakcije odjeknule su sve do zlatnog odličja koje je trojcu iz Brezja dodijeljeno, a ubrzo će se pokazati mjera u kojoj mogu uspjeti i kao proizvođači, odnosno vlasnici inovacije koja je poželjna proizvođačima građevinske opreme.
A.Ličanin

Izvor: 3073