Arhiva 28.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

"ZORA" obilježila 8. godišnjicu rada

Uspješan rad, brojni projekti i vidljivi rezultati obilježili su osam godina djelovanja Udruge za nenasilje i ljudska prava Zora iz Čakovca. S namjerom obilježavanja dosadašnjih angažmana, Zorino su vodstvo i članovi upriličili druženje s volonterima i suradnicima. U prostorijama TIC-a Turističke zajednice MŽ-a izvršna direktorica Udruge Marina Kolar iskoristila je susret za prikaz videopregleda rada, podijelivši istom zgodom zahvalnice najvažnijim suradnicima i partnerima.
Kad bismo pokušali izdvojiti najvažnije ili najveće rezultate u navedenom razdoblju, svakako bi u prvi plan došli preventivni edukativni programi koje je Zora razvijala i svojim projektima uspješno provodila. Riječ je uglavnom o programima za srednjoškolce. No, u okviru Udruge razvija se i edukativni centar u kojem se provode radionice i predavanja - koristeći neformalne i interaktivne oblike učenja. Teme su ljudska prava, spolno prenosive infekcije, nenasilna komunikacija, suradnja, ženska prava, menadžement volontera, rad s medijima i mnoge druge.
- Tijekom godina, trenerice Udruge radile su s predstavnicima civilnog društva, osobama s invaliditetom, djecom i mladima romske nacionalne manjine, nezaposlenim ženama, žrtvama obiteljskog nasilja i mnogim drugima. U okviru edukacijskog centra razvijamo i besplatne edukativne alate, pa je dosad tiskano desetak vrsta edukativnih letaka, izdan Priručnik za vršnjačke edukatore, interaktivni CD Virtualna škola prevencije, snimljena su dva edukativna filma za mlade. Dosad smo proveli 16 projekata, od kojih su šest financirali pretpristupni fondovi Europske unije - ističe, među ostalim, Marina Kolar. Većinu Zorinih promotivnih i edukativnih izdanja može se pogledati na internetskoj adresi http://issuu.com/udrugazora.

Volonterstvo - broj jedan

Tema kojom se Zora bavi od osnutka promicanje je volonterstva, a danas se njome bavi ozbiljno i na visokoj razini.
Sustavnim radom s volonterima i na unapređivanju volonterskog programa, u 2010. godini, u Zori je 66 volonterki i volontera ostvarilo 1.215 volonterskih sati. Do rujna ove godine bilo ih je angažirano 56, a među njima će svakako biti i dobitnica ili dobitnik nagrade za najvolontera/-ku koju udruga dodjeljuje treću godinu zaredom. U okviru Zore djeluje i neformalna biblioteka Zor@teka s 450 naslova iz područja ljudskih prava, spolnog i reproduktivnog zdravlja, roda/spola, feminizma, nasilja i nenasilja, nenasilne komunikacije, civilnog društva, mladih, seksualnosti itd.
- Zora puno truda polaže razvoju svog rada, profesionalnosti i transparentnosti, pa se tako svi godišnji narativni i financijski izvještaji, kao i opisi projekata, mogu pročitati na web siteu www.udrugazora.hr. Udruga je ove godine dostigla prvu razinu sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije SOKNO te smo krenuli na drugu razinu - ističe Marina Kolar.
U Zori radi šest osoba koje zajedno s Izvršnim odborom i volonterkama nastoje unaprijediti edukativne programe. Uz kompetencije, zaposlenice uživaju visoku motiviranost za stalno učenje i razvoj na poslovnom i osobnom planu.
Aleksandra Ličan

Izvor: 2944