Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Zoran Pazman optužen za pronevjeru više stotina tisuća kuna

Policijska uprava međimurska dovršila je kriminalističku obradu te Županijskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podnijela čak pet kaznenih prijava protiv dugogodišnjeg ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Zorana Pazmana. Kako doznajemo, Pazmana se tereti za kaznena djela vezana uz zloporabu položaja i ovlasti, pri čemu je osumnjičen da je Školu u razdoblju od 2009. do 2012. godine oštetio za više stotina tisuća kuna. Prema neslužbenim informacijama, Pazman je sebi osobno, pojedinim djelatnicima, ali i vanjskim suradnicima Škole, protuzakonito obračunavao i isplaćivao novac od prekovremenih sati i putnih troškova, dok su sporni i pojedini ugovori o djelu koje je sklapao s honorarcima. Od mjeseca svibnja, kada je započela kriminalistička istraga, ispitano je više svjedoka i osoba povezanih sa slučajem, uključujući i samog Pazmana. Prijava zasad ide samo protiv njega, s obzirom da je odgovorna osoba. Premda ga se sumnjiči za pronevjeru pozamašne svote novca, uhićen, doznajemo, neće biti.
Na nepravilnosti u radu ukazivano i ranije
Podsjetimo, Zoran Pazman u središtu medijske pozornosti bio je i 2011. godine. Tada se pisalo o nepravilnostima u njegovom radu koje je utvrdila prosvjetna inspekcija te nadležne županijske i službe Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji. No, tada očito nije bilo policijskih prijava.
Inspekcijskim nadzorom s kraja 2010. godine otkriveno je da je Pazman, osim funkcija ravnatelja, držao i nastavu, što nije smio raditi jer nema nastavnu normu. Ipak, za predavanja su mu isplaćivani prekovremeni sati, što je prekršaj. Inspekcija mu je potom zabranila održavanje nastave. Isplaćivao si je i naknade za rad subotom i blagdanima, pa mu je ukupna plaća u prosjeku iznosila više od 17.000 kuna.
Teretilo ga se i zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe, i to bez odluke Školskog odbora. Vozio ga je jedan zaposlenik Škole, a od siječnja do studenoga te 2010. godine za 71 putni nalog isplaćeno mu je nešto manje od 22.000 kuna. Spomenuti broj putnih naloga ujedno je značio da je iz Škole izbivao jednak broj dana.
Ravnatelji ostalih srednjih škola, od kojih neke imaju i više učenika od Graditeljske, iste su, 2010. godine na službenom putu proveli od 12 do 23 dana. Ukupno je Graditeljska škola za dnevnice za putovanja u zemlji u 2010. (do početka prosinca) potrošila 104.926,60 kuna, za naknade za smještaj na službenom putu 40.041,36 kuna, a za korištenje privatnog automobila 44.703,00 kuna, čemu treba pribrojiti i ostale troškove službenog puta od 19.867,84 kune. Još je 13.220 kuna potrošeno za različite seminare, savjetovanja i simpozije.
Ukupni računi Škole u prvih su 11 mjeseci 2010. godine za energente iznosili 921.647,92 kune, a ukupan dug za plin, struju, vodu i odvoz smeća iznosi 203.119,70 kuna. U usporedbi s drugima, Graditeljska škola imala je iznimno velike troškove. Tako su troškovi telefona i interneta iznosili 127.706,29 kuna (u Tehničkoj školi 36.000 kuna, a Gimnaziji dvadesetak tisuća). Za reprezentaciju je u Graditeljskoj potrošeno 56.020,37, a u Tehničkoj 8.384 kuna.
Nadalje, inspekcija je ravnatelju Pazmanu naložila da Školskom odboru podnese detaljno izvješće o isplatama iz sredstava Škole na ime izrade IPA projekta (što si nije smio isplaćivati dok projekt ne bude gotov), o korištenju službenog automobila u privatne svrhe, kao i zaduživanju radnika Škole poslovima privatnog vozača.
Na činjenicu da Graditeljska škola Čakovec sav novac koji dobiva za financiranje decentraliziranih funkcija ne troši namjenski te da se ni stjecanje ni raspodjela, odnosno trošenje vlastitih prihoda Škole ne odvijaju u skladu s pravilnicima i zakonskim obvezama, upozoravao je i Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, posebno na zapošljavanje radnika bez suglasnosti Ministarstva, odnosno izvan print-liste, i na plaćanje velikog broja prekovremenih sati koji se također plaćaju iz vlastitih prihoda Škole.
Narušeni
međuljudski
odnosi
Inspekcija je u Školi utvrdila i narušene međuljudske odnose.
- Na suprotstavljenim stranama našli su se Pazman i voditeljica Učeničkog doma Katarina Brekalo, a u cijelu priču, ne svojom voljom, uključeni su i odgojitelji, Školski odbor, Odgojiteljsko vijeće... Nešto ranije, svoj je nadzor obavio i Ured državne uprave u Međimurskoj županiji koji se bavio zakonitošću rada i općih akata Graditeljske škole Čakovec, a nalazi su dostavljeni i bivšem županu Ivici Perhoču kojem je na sjednici Skupštine postavljeno vijećničko pitanje vezano uz zbivanja u Graditeljskoj školi.
Početkom prosinca 2010. u Graditeljskoj školi boravila je i viša prosvjetna inspektorica Đurđa Lazar koja je u Graditeljskoj školi obavila nadzor po službenoj dužnosti, po prijavama pravobraniteljice za djecu i predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
U podnesku pravobraniteljice upozorava se na “teška zlostavljanja, fizička i psihološka na nacionalnoj osnovi od strane Zorana Pazmana i ostalih djelatnika Graditeljske škole”. U podnesku koji je pravobraniteljica podnijela na osnovi pritužbi Udruge žena Romkinja “Bolja budućnost” Pazmana se optužuje (što je on zanijekao) da je pretukao učenika, psovao mater cigansku...
Sindikat je reagirao po prijavi voditeljice Učeničkog doma Katarine Brekalo koja se požalila na sve češće sukobe s ravnateljem, odnos neprikladan za odgojnu ustanovu i opstrukciju njezina rada. Brekalo je zbog stalnog pritiska otišla na bolovanje i za to joj je vrijeme ispražnjena kancelarija, a na mjesto voditelja postavljena je druga osoba. Izmijenjen ugovor o radu kojim joj se nudi mjesto odgojitelja u Domu nije prihvatila, a istovremeno je postala i žrtva bojkota ostalih odgojitelja u Domu. Nakon povratka s bolovanja, punih mjesec i pol dana nema nikakav raspored ni zaduženje. Brekalo je tada ustvrdila i da u Školi vlada kaotična i nezdrava situacija, smeta joj prijem u radni odnos “preko veze” psihologinje i dvoje odgojitelja te bezobrazno agresivno i nasilno ponašanje ravnatelja prema svima u kolektivu. Ravnatelj je uzvraćao kako Brekalo cijelo vrijeme pokušava odvojiti Dom od Škole, a u tim je pokušajima stalno izvrgnut velikim pritiscima, diskreditiranju i žestokim napadima, uglavnom neopravdano. Primanje ljudi u radni odnos “preko veze” odbacio je kao neistinu... Zapisnik na punih pet stranica opisivao je primjere međusobnog optuživanja, kršenja radnih i materijalnih prava.
Ravnatelj Pazman branio se riječima da se protiv njega vodi hajka i kako iza svega stoji novi pokušaj razdvajanja ugledne Škole i Učeničkog doma – postupak koji je pokrenuo još nekadašnji župan Josip Posavec. Nove okolnosti, ipak, očito ukazuju na nešto drugo.
Velimir Kelkedi

Pazman – ravnatelj od 1993. godine
Zoran Pazamn po struci je diplomirani inženjer arhitekture. Ravnatelj Graditeljske škole je od 1993. godine te je poslovodni i stručni voditelj, samostalan u radu, ali odgovoran Školskom odboru i osnivaču – Međimurskoj županiji. Škola se financira iz nekoliko osnovnih izvora. Najvećim dijelom iz državnog proračuna, manjim iz decentraliziranih funkcija Međimurske županije. Škola inače korijene vuče iz Građevinske tehničke škole osnovane 1961. godine, dok pod današnjim nazivom djeluje od 1991. godine.(vk)

ZORAN PAZMAN
Bez komentara
Ravnatelj Pazman odbio je komentirati kriminalistička ispitivanja, rekavši kako se ne može očitovati jer nije upoznat s rezultatima istrage. Najavio je tek mogućnost naknadnog očitovanja. (vk)

ŽUPAN POSAVEC:
Očekujem trenutnu ostavku
Da je upoznat s prijavama protiv ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Zorana Pazmana, potvrdio nam je i župan Matija Posavec. - Takvo ponašanje ne možemo tolerirati ni od kojeg ravnatelja, službenika ili bilo koga. Čak i ako bi se radilo tek o sumnji. Stoga očekujem da ravnatelj Pazman podnese ostavku. Ako to ne učini sam, postoje mehanizmi kojima ga možemo razriješiti funkcije, prokomentirao je Posavec. (vk)

Izvor: 3046