Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Zorčecov ishitren i naivan potez!

Temeljem velikog interesa medija koji ne jenjava oko informacija vezanih uz neopozivu ostavku gospodina Josipa Zorčeca na sve funkcije koje je obnašao u Hrvatskoj demokratskoj zajednici na županijskom, gradskom i nivou temeljnog ogranka te istovremeno njegovo istupanje iz stranke zajedno s 14 članova stranke iz TO-a HDZ-a Novo Selo Rok, kao i tvrdnjama dijela medija o tzv. „raspadu međimurskog HDZ-a“, izvješćujemo vas o sljedećem:
Potvrđujemo da je gospodin Josip Zorčec podnio neopozivu ostavku na sve dužnosti koje je obnašao u međimurskom HDZ-u te je zatražio brisanje iz stranačke evidencije zajedno s 14 članova TO-a HDZ-a u Novom Selu Rok. S obzirom da su njegovi zahtjevi neopozivi, o njegovoj ostavci i brisanju iz stranačke evidencije stranačka tijela ne donose nikakve dodatne odluke, ali će predsjedništvo gradske organizacije HDZ-a grada Čakovca, a i predsjedništvo županijske organizacije HDZ na svojim radnim sjednicama napraviti analizu i utvrditi pravi razlog ovakvog postupanja.
Naime, pod krinkom istupa nekih pojedinaca HDZ-a gradske organizacije iz stranke, lukavo se opetovano konstruira priča o nekakvom raspadu unutar stranke, koja nema veze sa realnošću.
Izlazak gospodina Zorčeca iz stranke zajedno s nekolicinom njegovih stranačkih prijatelja, o čijim motivima u ovome trenutku ne želimo raspravljati, nipošto se ne može kvalificirati kao „raspad u stranci“, kakvu terminologiju koriste pojedini mediji. Hrvatska demokratska zajednica nikada nije niti će ikada ovisiti o pojedincu ili grupi njegovih prijatelja, niti će interese pojedinaca stavljati ispred interesa stranke u namjeri da se nuđenjem novih ljudi, ideja i projekata stvara novi stranački identitet. HDZ, a napose novi HDZ u gradu Čakovcu o kojem smo već više puta govorili, neće tolerirati osobne istupe i interese koji nisu kompatibilni sa stranačkom politikom. Svi oni koji ne žele biti dio kolektiva s jasnom vizijom novog modela i identiteta Republike Hrvatske svoje namjere mogu iznositi samo kao pojedinci i samo u svoje osobno ime. Za iznošenje stranačkih stavova svi mediji imaju istu mogućnost, dobiti pravovremenu i provjerenu informaciju od stranačkog vodstva ili ljudi koje stranačko vodstvo za to ovlasti. Takvima tretiramo i posljednje istupe gospodina Zorčeca u lokalnim i nacionalnim medijima. HDZ u Međimurskoj županiji ovime samo dokazuje da je na pravom putu reforme i da je svaki član stranke jednako vrijedan. Svatko tko misli da je nešto više zbog svog imena ili svojih „zasluga“, ne može biti dio službene stranačke politike.
Gospodin Zorčec nije se snašao u novom stranačkom konceptu, ali i usprkos tome, smatramo da je donio ishitrenu i brzopletu odluku. Svatko tko nije spreman podrediti svoje osobne interese stranačkom programu za opće dobro ili prihvatiti svojim radom odgovornost za rezultate na izborima, dobro mora razmisliti je li mu mjesto u stranci. Također, svatko tko je spreman marljivo, časno i kreativno raditi za opću dobrobit Međimurja i Hrvatske, u međimurski HDZ uvijek je dobrodošao, ističu u priopćenju za javnost predsjednik GO-a HDZ-a Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak i Darko Horvat, predsjednik ŽO-a HDZ-a Međimurske županije.(r)

KOMENTAR

Nastavak "katarze" ili produbljivanje sukoba?

Osim izraza poput „nesnalaženje u novim okolnostima“ koji koriste njegovi sad već bivši stranački šefovi, „misterij“ izlaska Josipa Zorčeca iz HDZ-a i dalje ostaje nerazjašnjen, kao i sve okolnosti, odnosno konkretni razlozi zbog kojih je ostavku nedavno htio podnijeti predsjednik čakovečkog Gradskog odbora stranke, poznati čakovečki kirurg, dr. sc. Tomislav Novinščak. Podsjetimo, on se na kraju predomislio, ostao je na funkciji i to, kako je za list Međimurje nedavno izjavio upravo Josip Zorčec - na njegov nagovor. Sad je izašao Zorčec…
Iako o konkretnim razlozima šute, javna je tajna da unutar međimurskog i čakovečkog HDZ-a već duže vrijeme ima sukoba, i to - kako doznajemo iz stranačkih krugova, između „stare“ i „nove“ garde. Neki spominju i otvorene prijetnje vodstvu...
Podsjetimo, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, zbog slabih rezultata, čakovečka gradska organizacija stranke bila je raspuštena, dok je Novinščak za predsjednika izabran u siječnju ove godine. Može se pretpostaviti da se pojedini članovi ne slažu s njegovim načinom rada, pa neće iznenaditi ako u predstojećem razdoblju bude i još ostavki, odnosno izlazaka „viđenijih“ i (ili) manje viđenih članova.
Novinščak je za naše novine, odgovarajući na pitanje o ostavci njegovog potpredsjednika Zorčeca, tek kratko prokomentirao kako su njemu „svi članovi jednaki“, što je ton sličan onome iz priopćenja njegovog šefa Darka Horvata.
Činjenica jest i da HDZ u Čakovcu nikada nije imao dobru „prođu“, pa će vrijeme pokazati hoće li novi mladi predsjednik sa svojim suradnicima takav rejting poboljšati ili će ih zbog stranačkih razmirica birači dodatno kazniti.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3079